Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kartverksveteran Bjørn Geirr (75) vil gi en bit av Norge til Finland

- Det må være en fin gave fra det norske til det finske folket.

FJELLTOPP: Det høyeste punktet i Finland (1325 moh) ligger i en fjellside hvor selve fjelltoppen ligger i Norge (1331 moh).
FJELLTOPP: Det høyeste punktet i Finland (1325 moh) ligger i en fjellside hvor selve fjelltoppen ligger i Norge (1331 moh). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bjørn Geirr Harsson (75), pensjonert sjefsingeniør i Kartverket, har et litt uvanlig forslag: Han vil gi bort en bit av Norge.

- Jeg har jobbet i Statens kartverk, og er nå pensjonist. I 1972 fløy jeg i helikopter i hele Finnmark og Troms og målte tyngdekraften, og da var vi nær finskegrensa. Det var da vi så at det høyeste punktet i Finland lå i fjellsiden. For meg så det ut som høyeste punktet i Finland lå i Norge.

Saken er allerede omtalt av den svenskspråklige avisa Hufvudstadsbladet, i Helsinki og den finskspråklige ilta-Sanomat.

Hundre år Han oppdaget i år at Finland feirer hundreårsjubileum som fritt land 6. desember i 2017, og tenkte det vil ta tid å få gjennom et slikt forslag. Derfor vil han være tidlig ute med forslaget.

- Det må være en fin gave fra det norske til det finske folket. I stedet for maleri eller statue får de noe som er til nytte!

- Det er kanskje bare tre til fem meter høydeforskjell, men på den måten får de i hvertfall en fjelltopp de kan stå på.

Han forklarer at det bare er snakk om 150 meter rett nordover og 200 meter østover. Det høyeste punktet i Finland (1325 moh) ligger nemlig i en fjellside hvor selve fjelltoppen ligger i Norge (1331 moh).

- Det er 0,015 kvadratkilometer. Så lite at det ikke vil slå ut på noen offisielle statitikker, så man ikke kan se noe sted at Norge har gitt fra seg landareal. Samtidig er det en markant gave som er godt synlig i terrenget.

0,015 kvadratkilometer er altså 15 mål. 

Brev til UD Harsson forteller han har sendt brev til Utenriksdepartementet og til kartverksjefen.

- Hun har den fine tittelen «overgrensekommisær». Hver gang det er en grenseoppgang fra rundt 1900 og framover, har enten Norges geografiske oppmålig eller kartverket, som det heter i dag, hatt ansvaret. Håper hun vil ta det videre.

- Hva med alle barna som har lært seg den forrige høyeste toppen?

- Er ikke det fint at de lærer noe nytt? sier han og ler.

Forslaget blir godt mottatt på Facebook-siden som er opprettet av andre, og som har rett over 2000 tilhengere i skrivende stund. En skriver:

«Det er ingenting som er mer deprimerende enn å «bestige» ditt lands høyeste fjell ved å gå nedover (som jeg har gjort). Vær så snill, nordmenn, hjelp oss å rette opp denne uretten.»

FORESLÅR JUBILEUMSGAVE:  Et stykke land på 0,015 kvadratkilometer, synes Bjørn Geirr Harrson er en fin gave til Finlands jubileum. Foto: Privat
FORESLÅR JUBILEUMSGAVE: Et stykke land på 0,015 kvadratkilometer, synes Bjørn Geirr Harrson er en fin gave til Finlands jubileum. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media