Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Karzai aksepterer valgresultatet

Blir nyvalg eller samlingsregjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Afghanistans president Hamid Karzai vil akseptere den avgjørelsen valgkommisjonen i landet kommer fram til, sier en talsmann.

- Vi må vente til Den uavhengige valgkommisjonen kunngjør de endelige resultatene. Men når de kommer, vil vi akseptere dem, sier Waheed Omar.

En klagekommisjon besluttet mandag å underkjenne alle stemmene fra 210 valglokaler etter at det ble påvist klare tegn til valgfusk, blant annet at flere urner var fylt med stemmesedler som var fylt ut av samme penn.

Det betyr at rundt 1,3 millioner stemmer er kjent ugyldige - cirka en firedel av alle stemmene som ble avgitt, og det betyr igjen at Karzai er fratatt rundt en tredel av sine stemmer og ender med under halvparten.

Kommisjonen ville ikke offentliggjøre de korrigerte resultatene, men en vestlig diplomat sier at hans andel har sunket til 48 prosent.

I henhold til den afghanske valgloven skal det holdes en andre valgomgang om ingen av kandidatene får over 50 prosents oppslutning. En annen løsning på valgfloken kan likevel bli en samlingsregjering mellom Karzai og hovedutfordreren Abdullah Abdullah.

VIL AKSEPTERE RAPPORTEN: Hamid Karzai. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/Scanpix
VIL AKSEPTERE RAPPORTEN: Hamid Karzai. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/Scanpix Vis mer

Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner mener det er viktig at en ny valgrunde blir gjennomført.

- En ny omgang er svært viktig fordi den vil bli et bevis på demokrati, sier Kouchner. 

FN-spesialutsending Kai Eide er glad for at fakta i saken nå har kommet på bordet.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling