LØSLATER 65 FANGER:  Hamid Karzai hører ikke på kritikken fra USA og Nato. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
LØSLATER 65 FANGER: Hamid Karzai hører ikke på kritikken fra USA og Nato. Foto: SVEINUNG UDDU YSTADVis mer

Karzai avfeier kritikk mot løslatelser

USA og NATO mener 65 løslatte fanger er terrorister og Taliban-krigere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistans president Hamid Karzai avviser blankt protestene fra USA og NATO mot løslatelsen av 65 fanger fra Bagram-basen.

 Hvis Afghanistans rettsmyndigheter bestemmer at en fange skal løslates, er det noe USA ikke har noe med, sa Karzai på en pressekonferanse i Ankara torsdag.

- Jeg håper USA vil slutte å sjikanere Afghanistans prosedyrer og juridiske autoritet. Jeg håper USA nå vil begynne å respektere Afghanistans suverenitet, sa Karzai.

USA og NATO mener fangene som er løslatt, er farlige Taliban-krigere og terrorister, og Karzais uttalelser vil etter alt å dømme ytterligere forverre det anstrengte forholdet mellom Karzais regjering og USA.

USA kaller løslatelsen dypt beklagelig og et brudd på inngåtte avtaler.

- Den afghanske regjeringen må nå ta ansvaret for følgene av denne beslutningen, het det i en uttalelse fra den amerikanske ambassaden i Kabul, som kaller løslatelsen «et betydelig tilbakeskritt for rettsvesenet i Afghanistan».

USA har i månedsvis forsøkt å presse Karzai til å undertegne en sikkerhetsavtale som åpner for at et antall amerikanske soldater kan være igjen i landet etter den planlagte avslutningen av det nåværende oppdraget i løpet av året. Karzai har så langt nektet. Presidenten skal gå av etter det planlagte valget i april.

(NTB)