Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Karzai avfeier kritikk mot løslatelser

USA og NATO mener 65 løslatte fanger er terrorister og Taliban-krigere.

LØSLATER 65 FANGER:  Hamid Karzai hører ikke på kritikken fra USA og Nato. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
LØSLATER 65 FANGER: Hamid Karzai hører ikke på kritikken fra USA og Nato. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistans president Hamid Karzai avviser blankt protestene fra USA og NATO mot løslatelsen av 65 fanger fra Bagram-basen.

 Hvis Afghanistans rettsmyndigheter bestemmer at en fange skal løslates, er det noe USA ikke har noe med, sa Karzai på en pressekonferanse i Ankara torsdag.

- Jeg håper USA vil slutte å sjikanere Afghanistans prosedyrer og juridiske autoritet. Jeg håper USA nå vil begynne å respektere Afghanistans suverenitet, sa Karzai.

USA og NATO mener fangene som er løslatt, er farlige Taliban-krigere og terrorister, og Karzais uttalelser vil etter alt å dømme ytterligere forverre det anstrengte forholdet mellom Karzais regjering og USA.

USA kaller løslatelsen dypt beklagelig og et brudd på inngåtte avtaler.

- Den afghanske regjeringen må nå ta ansvaret for følgene av denne beslutningen, het det i en uttalelse fra den amerikanske ambassaden i Kabul, som kaller løslatelsen «et betydelig tilbakeskritt for rettsvesenet i Afghanistan».

USA har i månedsvis forsøkt å presse Karzai til å undertegne en sikkerhetsavtale som åpner for at et antall amerikanske soldater kan være igjen i landet etter den planlagte avslutningen av det nåværende oppdraget i løpet av året. Karzai har så langt nektet. Presidenten skal gå av etter det planlagte valget i april.

(NTB)

Hele Norges coronakart