Karzai bekrefter Taliban-samtaler

Afghanistans president Hamid Karzai bekrefter at det forhandles med Taliban om en fredsavtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Afghanistans president Hamid Karzai bekrefter at det forhandles med Taliban om en fredsavtale.

- Vi har snakket med Taliban som landsmenn til landsmenn, sier Karzai i et intervju med CNNs Larry King.

Washington Post meldte nylig at det har vært holdt hemmelige samtaler på høyt nivå mellom Karzai-regjeringen og Taliban, i et forsøk på å komme fram til en fredsavtale.

Uoffisiell - Det har ikke vært snakk om vanlig, offisiell kontakt med Taliban, snarere uoffisiell og personlig kontakt som har funnet sted ganske lenge, sier Karzai.

I forrige uke innviet Karzai et nytt fredsråd, bestående av både krigsherrer, politikere, religiøse ledere og tidligere Taliban-ledere, som har i mandat å forhandle fram en fredsavtale med Taliban.

Rådet har høstet kritikk, blant annet fra kvinneaktivister.

- Noen av disse personene har mer erfaring med krig en fred, konstaterer lederen for Det afghanske kvinneforbundet, Suraya Parleeka.

Fredsråd Afghanistans tidligere president Barhanuddin Rabbani, som anklages for krigsforbrytelser, ble i helgen satt til å lede rådet der alle de 68 medlemmene er håndplukket av Karzai.

Rabbani var president under den kaotiske perioden fra 1992 til 1996 da ulike krigsherrer og militsgrupper kjempet om makten og flere hundre tusen mennesker måtte bøte med livet.

Håper Ifølge Washington Post har afghanske myndigheter i hemmelighet forhandlet med utsendinger fra Talibans øverste leder mulla Omar, men dette avviser Karzai.

- Det har ikke skjedd ennå, men vi håper å begynne så snart som mulig, sier han.

- Nå som fredsrådet er opprettet, håper jeg at disse samtalene kommer til å fortsette og bli mer offisielle og grundigere, sier Karzai.

Taliban har tidligere nektet å forhandle før de 152.000 utenlandske soldatene i landet er trukket ut.

- Den hellige krigen og motstanden mot de invaderende amerikanerne og deres allierte er sterkere enn noensinne, het det i et uttalelse fra gruppa i forrige uke.

(NTB)