Karzai ber internasjonale styrker forlate landet

Den afghanske presidenten Hamid Karzai ber NATO og USA om å stanse sine operasjoner i Afghanistan.

MØTTES: Statsminister Jens Stoltenberg møtte Afghanistans president Hamid Karzai i Kabul i 2005. Nå vil Karzai at Norge og andre land trekker seg ut av Afghanistan. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet
MØTTES: Statsminister Jens Stoltenberg møtte Afghanistans president Hamid Karzai i Kabul i 2005. Nå vil Karzai at Norge og andre land trekker seg ut av Afghanistan. Foto: Sveinung Uddu Ystad/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil gjerne med ydmykhet, og ikke arroganse, be NATO og USA stanse sine operasjoner i vårt land, sa Karzai da han lørdag besøkte slektningene til ni barn som skal ha blitt drept i et NATO-angrep.

De ni barna ble drept under et angrep i Kunar-provinsen øst i Afghanistan i begynnelsen av mars.

- Vi er et svært tålmodig folk, men nå er vår tålmodighet brukt opp, fortsatte presidenten.

Karzai framholdt også at hans vestlige allierte i krigen mot Taliban burde fokusere på grenseområdene i Pakistan, hvor en rekke opprørsgrupper holder til.

En talsmann for ISAF-styrken i Afghanistan hadde ikke noen umiddelbar kommentar til Karzais anmodning.

USAs forsvarsminister Robert Gates besøkte mandag i den afghanske hovedstaden Kabul, og ba sin afghanske kollega om unnskyldning for drapet på de ni guttene i Kunar-provinsen.

Natt til torsdag ble også en eldre slektning av Karzai drept av NATO-styrker.

Drap på sivile i Afghanistan-krigen er et av hovedankepunktene president Karzai ofte kommer tilbake til og en belastning på forholdet mellom Afghanistans myndigheter og de internasjonale styrkene.

De fleste norske NATO-soldatene i Afghanistan er stasjonert i den nordlige delen av landet.

(NTB)