Karzai beskyldes for valgsabotasje

Vil ha valg i Afghanistan tidligere enn planlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistans president Hamid Karzai anklages for å ville sabotere presidentvalget etter at han ba om at valget holdes fire måneder tidligere enn planlagt.

Opposisjonspolitikere sier det vil bli umulig å holde valget i april, slik Karzai ønsker. Problemer knyttet til sikkerhet, økonomi og logistikk er for mange, mener de.

- Hvis presidenten ønsket å ta en slik avgjørelse, så kunne han ha gjort det for fem til seks måneder siden. Hvorfor ventet han så lenge? Alle vet at det ikke er mulig nå, sier talsmann for opposisjonspartiet Nasjonalfronten, Sayyid Agha Hussain Fazel Sancharaki.

Også den afghanske valgkommisjonen stiller seg tvilende til at valget kan avholdes før 20. august, slik kommisjonen tidligere har bestemt.

Må registrere seg

Den fastholder at valget bør holdes om et halvt år hvis det skal bli mest mulig fritt og rettferdig, og flest mulig afghanere skal få anledning til å stemme.

Kommisjonen lover imidlertid å vurdere Karzais dekret.

Den afghanske valgloven krever at kandidater registrerer seg minst 75 dager før valget. Også dette vil være et problem hvis valget skal holdes i april.

Hindrer valgkamp

Flere titall personer har signalisert at de ønsker å stille som presidentkandidater. Emami Ghori er en av dem som allerede har registrert seg, og han mener Karzai nå forsøker å jukse til seg seieren.

- Vi har ikke nok tid til å drive valgkamp, og noen områder er fortsatt dekket av snø, sier han.

Karzai utstedte lørdag et dekret der han ber valgkommisjonen om å arrangere valget i god tid før hans egen periode går ut 22. mai. Karzai har grunnloven på sin side ettersom den sier at valget skal holdes 30 til 60 dager før mandatet til den sittende presidenten går ut.

Utsatte valget

Valgkommisjonen har tidligere fastsatt valgdatoen til 20. august. Utsettelsen skyldes både den vanskelige sikkerhetssituasjonen, ventet vårflom og praktiske problemer, noe som også er gyldige argumenter for en utsettelse i henhold til grunnloven.

Flere politikere har sagt at de ikke vil akseptere at Karzai blir sittende helt fram til august. De vil i stedet at lederen for nasjonalforsamlingens øvre kammer tar over som midlertidig president.

Konflikten vil imidlertid kunne føre Afghanistan opp i en politisk krise ettersom Karzai ønsker å sitte fram til valget.

(NTB)