AFGHANISTANS PRESIDENT: Hamid Karzai tok i forrige måned i mot Irans president Mahmoud Ahmadinejad i Kabul. Foto: REUTERS/Sorkhabi/Scanpix
AFGHANISTANS PRESIDENT: Hamid Karzai tok i forrige måned i mot Irans president Mahmoud Ahmadinejad i Kabul. Foto: REUTERS/Sorkhabi/ScanpixVis mer

- Karzai ble rasende da han hørte at Taliban-topplederen var tatt

Afghanistans president hadde planlagt fredssamtaler med Taliban-toppen Pakistan og USA pågrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I februar ble Abdul Ghani Baradar, Talibans øverste militære leder, tatt til fange i Pakistan av den pakistanske etterretningstjenesten ISI, i samarbeid med CIA-agenter.

Pågripelsen ble regnet som en stor seier for den amerikanske og pakistanske kampen mot Taliban, da Bardar er den viktigste Taliban-toppen som er tatt til fange siden Afghanistankrigen startet for over åtte år siden. Men alle satte ikke like stor pris på den.

- Karzai var rasende da han hørte om pågripelsen, sier en sentral afghansk tjenestemann til nyhetsbyrået AP.

Afghanistans president Hamid Karzai hadde nemlig planlagt fredssamtaler med Bardar. Ifølge AP hadde Bardar gått med på å delta i en tre dagers fredskonferanse som Karzai arrangerer neste måned.
 
Abdul Ghani Baradar regnes for å være nummer to på rangstigen i Taliban, etter mulla Muhammad Omar, Talibans grunnlegger.

Karzai har lenge jobbet for fredssamtaler med Taliban. Han har også vurdert å betale ut Taliban-medlemmer med 500 millioner dollar.

Kai Eide, nylig avgått spesialutsending for FN til Afghanistan, har vært en pådriver for å forhandle direkte med Taliban.

- Forsoningspolitikken var veldig omstridt i det internasjonale miljøet da jeg kom hit. Jeg har hele tiden stått fast på at det er ingen vei utenom en politisk forsoningsprosess. Jeg ble møtt med stor motstand den gangen. I dag er det enighet om at det er veien å gå. Vi må snakke med Taliban, sa Eide til Dagbladet etter at han gikk av.

FN sentralt ønsker også dette. I dag rapporteres det at FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber Sikkerhetsrådet om grønt lys til uformelle samtaler med Taliban, ifølge diplomater. I en rapport antyder Ban at FN er rede til å føre samtaler med Taliban, men at det må skje diskré.

Flere FN-diplomater sier til nyhetsbyrået Reuters at rapporten er utformet som en forespørsel til Sikkerhetsrådets medlemmer om å godkjenne nye uformelle samtaler med Taliban, så lenge de har støtte hos den afghanske regjeringen.