NÆRE: Mahmoud Ahmadinejad finansierer mye av smøringen til Hamid Karzai, tilbake får han innflytelse i Afghanistan. Ifølge NATO-kilder finansierer han også Taliban-aktivitet i Afghanistan. Her fra Karzais statsbesøk til Iran i august, etter møtet fikk Karzais stabssjef overrakt en plastpose full av penger. Foto: EPA
NÆRE: Mahmoud Ahmadinejad finansierer mye av smøringen til Hamid Karzai, tilbake får han innflytelse i Afghanistan. Ifølge NATO-kilder finansierer han også Taliban-aktivitet i Afghanistan. Her fra Karzais statsbesøk til Iran i august, etter møtet fikk Karzais stabssjef overrakt en plastpose full av penger. Foto: EPAVis mer

Karzai får plastposer fulle av penger fra Iran

- Pengene er en del av vårt naboforhold med Iran. De har bedt om et godt forhold som takk for pengene, sier Afghanistans president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): New York Times (NYT) avslørte i går at Afghanistans president, Hamid Karzai, mottar store pengebeløp direkte fra Iran.

Avisa fortalte om et tilfelle der Karzai ventet på Irans ambassadør til Afghanistan i privatflyet sitt, etter statsbesøket i august i år. Da ambassadøren endelig kom, satte han seg ved siden av Karzais stabssjef og næreste medarbeider, Umar Daudzai, og overrakte ham en plastpose full av eurosedler.

Pengene blir brukt ved Karzais kontor i Kabul, opplyser kilder til NYT.

I dag bekrefter Karzai opplysningene til avisa. Han sier pengene har gått til å dekke utgifter han har som president.

- Pengene er en del av vårt naboforhold med Iran. De har bedt om et godt forhold som takk for pengene, og for mange andre ting, sa Karzai på en pressekonferanse.

- USA gir også penger i plastposer Dette går ikke bare én vei, skal vi tro Karzai.

- Vi har også bedt om mye tilbake. Dette er et forhold mellom naboer, og vi vil fortsette å ta imot penger fra Iran. Dette er helt åpent og gjennomsiktig, sier Karzai, som hevder at han har diskutert dette med USAs tidligere president George W. Bush på feriestedet Camp David.

Karzai sier at det ikke er snakk om mer enn omlag to millioner dollar i året.

USA er den afghanske regjeringens viktigste allierte i kampen mot Taliban. Samtidig er Iran USAs hovedfiende i regionen, dermed vekker pengegavene - og ikke minst måten det skjer på - oppsikt.

Karzai forsøkte å dempe betydningene av pengegavene på pressekonferansen.

- USA gir oss også penger i plastposer og bagger. Det er akkurat det samme, la oss ikke gjøre noen sak ut av dette.

- Karzais personlige «smørefond» New York Times melder imidlertid at det ikke er like rosenrødt. For det første hevder avisa at det ikke er snakk om to millioner dollar i året, men én til to millioner dollar i måneden, Karzai mottar fra Iran.

Pengene inngår i et «smørefond» som brukes til å betale lokale stammehøvdinger, parlamentarikere og til og med Taliban-ledere for å sikre lojaliteten deres.

For en drøy måned siden var det rapporter om at fem iranske selskaper i Afghanistan betaler Taliban for drap på amerikanske soldater.

Avsløringene til NYT øker oppmerksomheten rundt Irans innflytelse i Afghanistan. Stabssjef Daudzai utpekes av en rekke kilder som kjernen til problemet, og omtales som antivestlig.

Da Irans president Mahmoud Ahmadinejad besøkte Kabul tidligere i år, hadde han med seg to «esker» med penger, én til Daudzai personlig og én til smøring av Karzais maktapparat.

Ahmadinejad holdt også en tale under besøket, der han kom med en rekke utfall mot USA.

- Iran støtter Taliban En høytstående NATO-offiser forteller anonymt til NYT at Iran bedriver en aggressiv lobbykampanje for å sikre seg innflytelse i Afghanistan.

NATO-offiseren sier videre at iransk etteretning spiller på begge sider ved både å finansiere og gi våpen til Taliban, samtidig som de støtter Karzai-regjeringen.

- Jeg er svært bekymret over Irans innflytelse, sier NATO-offiseren.

Karzai er nå iferd med å ta over mer av ansvaret for sikkerheten i landet, med tanke på en gradvis tilbaketrening av NATO-engasjementet. Det vil potensielt øke innflytelsen til Iran på bekostning av USA og NATO.

PS! Afghanistan er en av de største bistandsmottakerne til Norge. Vi gir 750 millioner kroner årlig til ulike tiltak i det krigsherjede landet, i tillegg kommer utgiftene til krigsinnsatsen.

PLASTPOSER: Umar Daudzai har mottatt store summer fra Iran, det bekrefter sjefen hans, Hamid Karzai. Foto: AFP
PLASTPOSER: Umar Daudzai har mottatt store summer fra Iran, det bekrefter sjefen hans, Hamid Karzai. Foto: AFP Vis mer