I TRØBBEL: Skal ha fått valgkamp-millioner fra skandalebank. Her er Afghanistans president Hamid Karzai på Norgesbesøk i 2002. Foto LILLEGÅRD/HENNING Dagbladet
I TRØBBEL: Skal ha fått valgkamp-millioner fra skandalebank. Her er Afghanistans president Hamid Karzai på Norgesbesøk i 2002. Foto LILLEGÅRD/HENNING DagbladetVis mer

Karzai i søkelyset etter korrupsjonsskandale

Afghanistans president Hamid Karzai kan ha fått millioner av dollar i valgkampbidrag fra en skandalerammet bank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kabul Bank røk over ende etter å ha blitt tappet for over 5 milliarder kroner av korrupte eiere og medarbeidere.

Pengene kom i hovedsak fra utenlandske giverland, og en gransking avdekket hvordan stabler med pengesedler ble smuglet ut av landet om bord i mattraller på fly.

Granskernes 87 sider lange rapport navngir 22 personer som skal ha vært involvert i skandalen, men president Hamid Karzai er ikke blant dem.

I rapporten påpekes det imidlertid at banken bidro med «millioner av dollar» til minst en av presidentkandidatenes valgkamp».

- Presidenten er ikke kjent med at det har funnet sted utbetalinger til hans valgkamp, sier Karzais talsmann Aimal Faizi.

- Han kjenner påstandene om at 20 millioner dollar ble utbetalt til hans valgkamp. Dette er mye penger og vi vil granske dette, sier Faizi.

Skandalen rundt Kabul Bank involverer også bankens eiere, blant dem en av Karzais brødre og visepresident Mohammad Qasim Fahim. De er ikke siktet i saken.

(NTB)