Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Karzai måtte overtales over flere dager

Godtok ny valgomgang etter sterkt amerikansk press.

PRESSET: Hamid Karzai holdt i går en pressekonferanse sammen med Kai Eide og senator og tidligere presidentkandidat John Kerry.Foto: AP Photo/Musadeq Sadeq/Scanpix
PRESSET: Hamid Karzai holdt i går en pressekonferanse sammen med Kai Eide og senator og tidligere presidentkandidat John Kerry.Foto: AP Photo/Musadeq Sadeq/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Afghanistans president Hamid Karzai ble utsatt for sterkt amerikansk press i flere dager før han til slutt gikk med på en ny valgomgang tirsdag.


President Barack Obama har særlig framhevet rollen til senator John Kerry, som er leder i Senatets utenrikskomité, og ambassadør Karl Eikenberry, som han sa jobbet uten stans for å få en løsning.

En amerikansk tjenestemann forteller nyhetsbyrået AP at samtalene varte til langt på natt i flere dager, og fortsatte i timevis om dagen.

De begynte fredag og fortsatte til sent tirsdag ettermiddag, flere timer etter at Karzai skulle ha presentert sin beslutning om en ny valgomgang på en pressekonferanse.

- Kerry var i området og endte opp med å arbeide intenst sammen med ambassadør Eikenberry. Han var svært konstruktiv og hjelpsom, og jeg synes han fortjener gratulasjoner, sa Obama.


Kalde føtter

Ifølge den amerikanske tjenestemannen begynte Karzai å angre på sin beslutning like før pressekonferansen og måtte overtales videre, blant annet under en lengre spasertur med Kerry i parken rundt presidentpalasset.

Kerry fortalte blant annet om sine egne kvaler på valgnatten i 2004 da det var anklager om valgfusk i delstaten Ohio. Han kunne ha klagd på resultatet, og et endelig resultat av valget ville ha blitt flere uker forsinket.

Men Kerry fortalte at han bestemte seg for å godta tapet fordi en klage ikke var i et allerede politisk slitent og delt lands interesse.

Kerry fikk først høre fredag at Karzai nektet å godta FNs klagekommisjons rapport om valgfusk og en ny valgomgang. Da satt han i middag med soldater fra hjemstaten Massachusetts.

Han og Eikenberry gikk da uanmeldt til palasset der de snakket i flere timer med Karzai. Lørdag møtte Kerry Karzais rival Abdullah Abdullah, og han hadde hyppig kontakt med FN-utsendingen Kai Eide og den franske utenriksministeren Bernard Kouchner som også var i Kabul.


Overbevist

Kerry sier at Karzai var helt overbevist om at han hadde vunnet, og mente det var urettferdig at han skulle fratas 1,3 millioner stemmer som FN-kommisjonen sa var falske.

Samtalene fortsatte hele lørdag og langt på natt, og senere søndag ettermiddag, da Karzai ikke var i særlig godt humør, ifølge kilden. Kerry var i kontinuerlig kontakt med utenriksminister Hillary Clinton og spesialutsendingen Richard Holbrooke.

Først mandag, etter at Kerry hadde vært i Pakistan, godtok Karzai resultatet og gikk med på å kunngjøre sin beslutning tirsdag. Men på formiddagen tirsdag fikk han kalde føtter, og det var da Kerry og han tok sin lange spasertur, som blant annet inkluderte et besøk i en liten moské i parken.

Og så, nærmere klokka 17 Kabul-tid, gikk Kerry, Karzai, Eikenberry, Kai Eide sammen med en skokk tjenestemenn inn i palasset for å møte pressen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling