Karzai: Noen som har nummeret til Taliban?

Både Afghanistans president og Taliban sier de er klare for samtaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter den blodigste og mest dødbringende perioden siden Taliban-styret ble drevet fra makta i 2001, er det mye som tyder på at det nå går mot samtaler mellom Afghanistans president Hamid Karzai og Taliban.

- Vi er klare, sier en talsmann for Taliban, Yousuf Ahmadi, til nyhetsbyrået AFP.

- Er det noen som har et nummer eller adresse til Taliban? spør president Karzai.

I går viste afghansk fjernsyn bilder av Karzai som ble eskortert vekk fra en fullpakket sportsarena. Presidenten måtte avbryte talen for de 25000 tilskuerne etter at det ble avfyrt skudd i nærheten.

Tilbake i presidentpalasset hvor Karzai hadde avtalt å møte den latviske presidenten Valdis Zatlers, ble det på pressekonferansen etterpå åpnet for samtaler med Taliban.

- Vi har ingen formelle forhandlinger med Taliban. De har ikke engang en adresse. Hvem skal vi snakke med? Jeg skulle ønske at noen kom opp med et telefonnummer med en adresse, med et lederskap vi kan snakke med, sa Karzai, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Nå ser det ut til at Taliban tar utfordringen fra den USA-støttede presidenten. I dag sier de at de er klare for å føre samme type forhandlinger som de førte med sørkoreanske myndigheter i forbindelse med løslatelsen av de 19 sørkoreanske gislene.

- For nasjonens skyld er vi fullt forberedt på å snakke med regjeringen. Akkurat som vi gjorde med den sørkoreanske regjeringen, sier Taliban-talsmann Yousuf Ahmadi på telefon til AFP.

ÅPNER FOR SAMTALER: President Hamid Karzai under gårsdagens pressekonferanse der han åpnet for at Afghanistans regjering kan forhandle med Taliban. Foto: AP Photo/Musadeq Sadeq/SCANPIX
ÅPNER FOR SAMTALER: President Hamid Karzai under gårsdagens pressekonferanse der han åpnet for at Afghanistans regjering kan forhandle med Taliban. Foto: AP Photo/Musadeq Sadeq/SCANPIX Vis mer

Og som respons på president Karzais etterlysning av telefonnummer og adresse, svarer talsmannen:

- Hvis de vil ha adressen vår, så er vi blant folket. Hvis de vil ha ærlige samtaler er vi klare for det, sier Ahmadi.

President Karzai har flere ganger tilbudt samtaler med Taliban for å få slutt på selvmordsaksjonene og bortføringene i landet. De siste 19 månedene har vært de blodigste siden Taliban-styret ble kastet for seks år siden, og flere enn 7000 er drept.

De amerikanskledete styrkene i landet sier koalisjonsstyrker har drept flere hundre militante Taliban-tilhengere de siste ukene. Taliban på sin side innrømmer at de er påført tap, men hevder at afghanske og utenlandske styrker overdriver tapstallene.

Ifølge ferske FN-tall ble det gjennomført 103 selvmordsaksjoner fra januar til august i år. Til sammenligning var antallet selvmordsaksjoner 123 i løpet av hele fjoråret.