KRITIKK: Hamid Karzai talte til medlemmene av valgkommisjonen torsdag. Foto: REUTERS / Ahmad Masood / SCANPIX
KRITIKK: Hamid Karzai talte til medlemmene av valgkommisjonen torsdag. Foto: REUTERS / Ahmad Masood / SCANPIXVis mer

Karzai skylder på utlendinger for valgfusk

Spesielt i FN og EU har skylda for det omfattende valgfusket i Afghanistan, melder presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Afghanistans president Hamid Karzai skylder på utlendinger, spesielt i FN og EU, for det omfattende valgfusket i fjor.

- Det var uten tvil omfattende fusk. Men det var ikke afghanerne som gjorde det. Det var utlendinger som sto bak fusket, sa han da han i en tale torsdag takket medlemmene av valgkommisjonen.

Han nevnte spesielt Peter Galbraith, nestkommanderende til FN-utsendingen Kai Eide, og lederen for EUs observatørkorps, Philippe Morillon. Galbraith fikk sparken etter en krangel om hvordan fusket skulle takles.

Ifølge Galbraith var så mange som 30 prosent av stemmene til Karzai falske, mens EU-observatørene mente at 1,5 millioner stemmer var mistenkelige.

Siden han ble innsatt til en ny periode som president i november, er Karzai kommet under kraftig press fra Vesten for å angripe den omfattende korrupsjonen, narkotikatrafikken og innflytelsen som notoriske krigsherrer har.

I februar fikk han krass kritikk for å ha fratatt FN retten til å utpeke tre av de fem medlemmene i valgkommisjonen, som spilte en viktig rolle i arbeidet med å avdekke valgfusket. Han ga etter i forrige måned og åpnet igjen for to ikke-afghanere i kommisjonen.

(NTB)