GOD IDÉ: Afghanistans president Hamid Karzai støtter USA- og Natos toppgeneral i landet, Stanley McChrystal, som ber om flere styrker før slaget er tapt. Samtidig skaper valgfuskanklagene mot Karzai og hans støttespillere problemer i prosessen. Foto: EPA/STR
GOD IDÉ: Afghanistans president Hamid Karzai støtter USA- og Natos toppgeneral i landet, Stanley McChrystal, som ber om flere styrker før slaget er tapt. Samtidig skaper valgfuskanklagene mot Karzai og hans støttespillere problemer i prosessen. Foto: EPA/STRVis mer

Karzai støtter bønnen om flere internasjonale styrker

Men mener ny valgrunde vil være et svik mot folket selv om han erkjenner at fusk-anklagene er alvorlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Afghanistans president, Hamid Karzai, støtter anbefalingen fra USAs- og Natos toppgeneral i landet om å øke set amerikanske og internasjonale styrkebidraget betraktelig.

I går publiserte Washington Post en avgradert rapport fra general Stanley A. McChrystal der ISAf-sjefen spår fullt nederlag i Afghanistan med mindre styrkebidraget økes innen 12 måneder. Generalen mener også det i langt større grad må fokuseres på å beskytte lokalbefolkningen og skape stabilitet, enn å jage etter Taliban.

Karzai støtter generalen
- Å be om flere soldater er den riktige tilnærmingen. Og vi støtter den, sa president Karzai i et intervju med CNN.

Men han benyttet også anledningen til å kritisere USA og deres allierte for ikke å angripe al-Qaida og andre ekstremister i deres tilholdssteder utenfor Afghanistans grenser.

Taliban, rester av al-Qaida og en rekke andre ekstreme islamistiske fraksjoner har befestet seg over grensa til Pakistan, ute av rekkevidden til mandatet for de allierte styrkene. Det er trolig herfra den vellykkede Taliban-offensiven i landet styres ifra.

Sliter etter åtte år
Det er nesten åtte år siden den amerikanske invasjonen i landet, men tross et storstilt internasjonalt tistedeværelse siden, er Taliban igjen på full fremmarsj, med nærvær i nesten alle provinser.

Afghanske og allierte sikkerhetsstyrker makter ikke å skape den tryggheten som må til for å skape stabil samfunnsutvikling i landet. Det er dette McChrystal trolig vil be om mellom 10 000 - 45 000 ekstra styrker til. Disse kommer da på toppen av de 6000 ekstra soldatene Pentagon allerede har fått kongressens klarsignal til å sende i løpet av året.

Per i dag har USA omlag 62 000 soldater på bakken i landet, mens styrketallet til de øvrige allierte er omlag 35 000. Med flere styrker håper McChrystal å kunne øke treningen og volumet på de Afghanske sikkerhetsstyrkene, samtidig som flere allierte vil kunne skape trygghet i større områder på bakken i det krigsherjede landet.

Stoler ikke på Karzai
Men bønnen om flere styrker kommer på et svært ugunstig tidspunkt i USA. Meningsmålinger viser at over halvparten av amerikanerne har mistet troen på suksess i Afghanistan. Og enkelte frykter at en kraftig økning i styrketallet kan ses på som en legimitering av Karzais regjering, som for tiden sloss mot mistanken om massivt valgfusk.

Ifølge CNN er allerede 200 000 av de 5,7 millioner avgitte stemmene forkastet på grunn av juks. EU-observatører har mistanke om at yttterligere 1,5 millioner stemmer kan være fusket med.

Likevel kjemper Karzai mot en ny valgrunde, og mener det offisielle resultatet - som sier at han vant med komfortable 54 prosent av stemmene - gjenspeiler folkets vilje. Resultatet er ikke endelig før etterforskingen av valgfuskanklagene er over.

Krever omvalg
Til CNN innrømmer Karzai at anklagene om valgfusk er alvorlige og krever etterforskning.

MÅ HA FLERE: ISAF-sjef, general McChrystal, forventes å be om mellom 10 000 og 45 000 ekstra soldater. Foto: AFP/MANAN VATSYAYANA
MÅ HA FLERE: ISAF-sjef, general McChrystal, forventes å be om mellom 10 000 og 45 000 ekstra soldater. Foto: AFP/MANAN VATSYAYANA Vis mer

- Men et forsøk fra opposisjonen på å konstruere et visst utfall og fremtvinge en ny valgrunde vil være et svik mot det afghanske folks vilje.

Opposisjonsleder og presidentkandidat Abdullah Abdullah sier på sin side at det ikke er tvil om at Karzai og hans støttespillere står bak massivt valgjuks, og krever omvalg.

Obama avventer
I Det hvite hus er stemningen imidlertid gåttt i fra støttende til avventende - både når det gjelder Karzai og når det gjelder McChrystals bønn om flere soldater.

President Obama, som i presidentvalgkampen gjorde det klart at Afghanistan var krigen han aktet å vinne, har frem til nylig gjort det klart at han i større grad vil lytte til fagmilitære råd enn sin forgjenger når det diskuteres styrketall.

Forgjengeren Bush, og daværende forsvarsminister Donald Rumsfeldt, skal i stor grad ha presset sine generaler om tone ned styrkebehovet i sine rapporter både i Afghanistan og Irak. Noe Obama har tatt sterkt avstand ifra.

Men nå som McChrystal er nært forestående med å tallfeste sitt behov, har Obama gjort det klart at han ikke nødvendigvis vil pøse på med styrker i Afghanistan slik situasjonen er i dag.

- Gjør vi det riktige?
går var presidenten på en rekke morgenshow i USA der han stilte seg avventende - og skeptisk - til å øke styrkebidraget. Dette er en overraskende vending, ettersom presidenten til nå ha vært klar på å vente med slike uttalelser til McChrystals behov er oversendt og behandlet.

- Akkurat nå er spørsmålet - det første spørsmålet - om vi gjør det riktige? Følger vi den rette strategi?, sa Obama til CNN.

Han sier at USA nå først må se på hele sin Afghanistan-strategi før han kan tillate å sende flere styrker til landet. Samtidig understreker han at beslutningen ikke vil påvirkes av den politiske situasjonen i øyeblikket.

- Hva nå enn vi bestemmer oss for, vil dette først og fremst basere seg på en strategi som trygger USA. Deretter vil vi finne ut hva som kreves av ressurser. Vi setter ikke vogna foran hesten, og tror at ved å bare sende flere soldater så komme vi automatisk til å gjøre USA tryggere, sa presidenten til CBS.

KREVER OMVALG: Opposisjonsleder Abdullah Abdullah mener Karzai står bak massivt valgfusk. Foto: AP/Jerry Harmer
KREVER OMVALG: Opposisjonsleder Abdullah Abdullah mener Karzai står bak massivt valgfusk. Foto: AP/Jerry Harmer Vis mer