SUSPENDERTE LEDEREN: Afghanistans president Hamid Karzai har suspendert lederen for den norsktrente spesialpolitienheten CRU, som anklages for å tjene utenlandske interesser. Foto: AFP Photo/Massoud Hossaini/NTB Scanpix
SUSPENDERTE LEDEREN: Afghanistans president Hamid Karzai har suspendert lederen for den norsktrente spesialpolitienheten CRU, som anklages for å tjene utenlandske interesser. Foto: AFP Photo/Massoud Hossaini/NTB ScanpixVis mer

Karzai suspenderte lederen for norsktrent spesialstyrke

Risikerer å bli stilt for krigsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistans president Hamid Karzai har suspendert lederen for den norsktrente spesialpolitienheten CRU, som anklages for å tjene utenlandske interesser.

Lederne av to andre spesialenheter innen det afghanske politiet er også suspendert, og de tre risikerer nå å bli stilt for krigsrett, skriver The Guardian.

De tre polititoppene anklages blant annet for ulovlig varetektsfengsling av mistenkte og for å ha skjendet en moské ved å ta med seg hund inn i bygningen.

De anklages også for å ha tjent utenlandske interesser ved å ha samarbeidet tett med amerikanske og britiske sikkerhetsstyrker, men de vil ikke bli tiltalt for spionasje, forteller kilder med førstehånds kjennskap til saken. Samarbeidet med norske spesialstyrker blir ikke nevnt.

Den afghanske spesialpolitienheten Crisis Response Unit (CRU) i Kabul har i flere år hatt tett kontakt med Forsvarets spesialkommando (FSK).

De norske spesialsoldatene hadde fra 2007 til 2009 ansvaret med å trene, utdanne og veilede den afghanske spesialpolitienheten, og de fikk på nytt ansvaret for dette i april 2012.

(NTB)