Karzai valgt til president i Afghanistan

Leder for interimsregjeringen i Afghanistan, Hamid Karzai, blir landets president, meldte det statlige fjernsynet i går ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Karzai er dermed den som mest sannsynlig blir valgt til president. Om lag 1.050 av de mer enn 1.500 delegatene ga Karzai sin støtte, ifølge det statlige fjernsynet.

En rekke innflytelsesrike pashtunere sto fram med støtte til Karzai, blant dem flere som hadde truet med å boikotte rådsmøtet etter at eks-kongen Zahir Shah kunngjorde at han ikke ville stille til valg. Den USA-støttede Karzai, som selv er pashtuner, var blitt anbefalt av eks-kongen og av Nordalliansen, som består av andre folkegrupper.

Den nye regjeringen skal styre landet fram til valget om halvannet år.

Hemmelig valg

Karzai hadde ingen reell utfordrer. Den ene er en regjeringstjenestemann ved navn Mahfouz Nedaei. Den andre er en 34 år gammel kvinnelig lege. Noen av de rundt 1.300 mannlige delegatene mener kvinner ikke skulle ha vært til stede i det hele tatt.

Foran avstemningen gjorde Karzai en viktig innrømmelse til den kvinnelige utfordreren, Masooda Jalal, om at avstemningen skulle være hemmelig. Jalal truet med å trekke seg hvis det ikke ble slik. Jalals mann, Faizullah Jalal, sa at kvinner som ville stemme på Masooda Jalal kunne være i fare dersom avstemningen skjedde i full offentlighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer