Karzai valgt til president i Afghanistan

Leder for interimsregjeringen i Afghanistan, Hamid Karzai, blir landets president, meldte det statlige fjernsynet i går ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Karzai er dermed den som mest sannsynlig blir valgt til president. Om lag 1.050 av de mer enn 1.500 delegatene ga Karzai sin støtte, ifølge det statlige fjernsynet.

En rekke innflytelsesrike pashtunere sto fram med støtte til Karzai, blant dem flere som hadde truet med å boikotte rådsmøtet etter at eks-kongen Zahir Shah kunngjorde at han ikke ville stille til valg. Den USA-støttede Karzai, som selv er pashtuner, var blitt anbefalt av eks-kongen og av Nordalliansen, som består av andre folkegrupper.

Den nye regjeringen skal styre landet fram til valget om halvannet år.

Hemmelig valg

Karzai hadde ingen reell utfordrer. Den ene er en regjeringstjenestemann ved navn Mahfouz Nedaei. Den andre er en 34 år gammel kvinnelig lege. Noen av de rundt 1.300 mannlige delegatene mener kvinner ikke skulle ha vært til stede i det hele tatt.

Foran avstemningen gjorde Karzai en viktig innrømmelse til den kvinnelige utfordreren, Masooda Jalal, om at avstemningen skulle være hemmelig. Jalal truet med å trekke seg hvis det ikke ble slik. Jalals mann, Faizullah Jalal, sa at kvinner som ville stemme på Masooda Jalal kunne være i fare dersom avstemningen skjedde i full offentlighet.

- Hvis noe skjer med disse menneskene etter Loya Jirga, vil ansvaret falle på «nakken og skuldrene» til storrådets leder, sa Faizullah Jalal.

Demokrati

Under 200 av de 1.500 delegatene er kvinner, men Masooda Jalal håper i det minste at kvinnene stemmer på henne. I nominasjonstalen torsdag understreket Masooda at kvinner led mer enn noen andre under Talibans harde regime. Det var straffbart for kvinner å gå på skole og ta utdanning, og de ble pisket offentlig for små forseelser etter Talibans strenge religiøse regler.

- Etter alle de svarte dagene og nettene ser vi endelig friheten s sol, sa hun i talen.

Jalals krav om hemmelig avstemning ble støttet også av menn fra interimsregjeringen, som utenriksminister Abdullah Abdullah og finansminister Hedayat Arsala.

En etter en gikk de fram til den åpne mikrofonen i teltet der Loya Jirga er samlet, og appellerte om hemmelig stemmegivning.

- Demokratiets grunnsten er hemmelige valg, erklærte utenriksminister Abdullah.

- Om så bare ti personer ønsker ønsker hemmelig valg, er det hva vi bør gjøre, sa Abdullah.

Press

Men etter at avstemningen var begynt, forsøkte medlemmer av interimsregjeringen å få Masooda Jalal til å trekke seg.

Faizullah Jalal sier til BBC at forsvarsminister Mohammed Fahim kom over til ham og sa at Masooda burde trekke seg fordi det ikke var passende for en kvinne å stille til valg. Et annet medlem av regjeringen tilbød Masooda en plass i Karzais regjering hvis hun ville trekke seg, forteller mannen hennes. Jalal lot seg ikke presse.

Valget av president er det absolutte høydepunktet under stortinget, som åpnet en dag forsinket tirsdag etter uklarhet om den gamle kongen Mohammed Zahir Shah skulle stille.

Under åpningstalen gjorde Zahir Shah helt klart at han ikke var kandidat, og støttet Karzai. Etter manges oppfatning var han blitt utsatt for press fra «utsiden», framfor alt USA.

(NTB-DPA-Reuters)

<B>STERK STØTTE: Om lag 1.050 av de mer enn 1.500 delegatene ga Karzai sin støtte. <br> Foto: EPA PHOTO AFPI/BEHROUZ MEHRI/