Karzai vil boikotte forhandlinger med Taliban

Går hardt ut mot både USA og Taliban.

BOIKOTTER:  Dersom forhandlingene ikke ledes helt og holdent av afghanere, vil ikke det afghanske fredsrådet delta i dem, sier Karzai. Foto: AFP PHOTO / Jewel Samad
BOIKOTTER: Dersom forhandlingene ikke ledes helt og holdent av afghanere, vil ikke det afghanske fredsrådet delta i dem, sier Karzai. Foto: AFP PHOTO / Jewel SamadVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistans president Hamid Karzai sier han vil boikotte forhandlingene med Taliban inntil de føres av afghanerne selv.

Den afghanske presidenten går hardt ut mot både USA og Taliban etter at det tirsdag ble kjent at Taliban har åpnet et kontor i Qatar for å føre samtaler med verdenssamfunnet og afghanske styresmakter.

- Den siste utviklingen viser at utenlandske hender står bak Talibans kontor i Qatar. Dersom forhandlingene ikke ledes helt og holdent av afghanere, vil ikke det afghanske fredsrådet delta i dem, sier Karzai.

Han kritiserer USA for å ha støttet opp om åpningen av Talibans kontor.

- Kontoret i Qatar, måten det ble åpnet på, og budskapene om kontoret står i strid med garantiene som USA har gitt til Afghanistan.

Mener USA villedet En høytstående afghansk kilde forteller ifølge nyhetsbyrået Reuters at presidenten er utilfreds med den «offisielle» statusen Taliban har fått ved opprettelsen av kontoret i Doha.

- Amerikanerne sa at kontoret ville bli brukt til å få fredssamtalene framover. De sa ikke at det ville gi Taliban en identitet. Talibans flagg og banneret til Det islamske emiratet var noe vi ikke hadde ventet oss, forklarer kilden.

«Det islamske emiratet Afghanistan» er Talibans navn på landet.

Før den offisielle åpningen av kontoret tirsdag sa Karzai at han ville sende en delegasjon til Qatar for å delta i samtaler med Taliban. Men nå henger disse planene i en tynn tråd.

Det samme gjør Afghanistans samtaler med USA om hvor mange soldater som skal bli værende i landet når NATOs kampoperasjon avsluttes ved nyttår.

- I lys av motstriden mellom USAs ord og handlinger når det gjelder fredsprosessen, vil den afghanske regjeringen legge forhandlingene på is, sier Karzai.

Kan bli gjenopptatt Forhandlingene er ikke avsluttet for godt, men vil bli gjenopptatt når USA klarlegger sitt standpunkt, ifølge Reuters' kilde.

USA skal etter planen møte Taliban til samtaler i Doha allerede torsdag.

Ifølge en amerikansk tjenestemann vil USA stille strenge krav til islamistbevegelsen. USAs krav er blant annet at Taliban må bryte båndene til al-Qaida, legge ned våpnene og anerkjenne Afghanistans grunnlov, med den beskyttelse som denne gir til kvinner og minoriteter.

Men trass i at USA nå går i offisielle samtaler med Taliban, må fredsprosessen i siste instans være afghanskledet, understreker USAs president Barack Obama.

- Det som trengs, er at afghanerne snakker med hverandre om hvordan de kan gå fram og få en slutt på voldssyklusen der, sier han.

Norsk bidrag Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fortalte tirsdag at Norge hadde spilt en viktig rolle i arbeidet med å få opprettet Taliban-kontoret i Doha.

- Vi har vært viktige i den dialogen som har muliggjort det offisielle kontoret i Doha, og de direkte samtalene mellom Taliban og fredsrådet i Afghanistan, sa Eide til NTB.

Ifølge ham har Norge har hatt kontakt med emiren av Qatar, Taliban, Karzais regjering i Kabul og amerikanske myndigheter under de topphemmelige samtalene.

- Vi har hatt en avansert tilretteleggerrolle. Vi har formidlet ideer, krav og analyser mellom de ulike partene. Vi har ikke foreslått løsning på substansspørsmålene, men har bidratt til å gjøre slike samtaler mulig, sa Eide. (©NTB)

MOTSTRIDENDE SIGNALER Karzai sier at det mangler sammenheng mellom ord og handling fra USAs side. Foto: AFP PHOTO / THE WHITE HOUSE/PETE SOUZA
MOTSTRIDENDE SIGNALER Karzai sier at det mangler sammenheng mellom ord og handling fra USAs side. Foto: AFP PHOTO / THE WHITE HOUSE/PETE SOUZA Vis mer