Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Karzai vil ha omkamp om USA-avtale

Stiller en rekke nye krav.

 OMKAMP:   Hamid Karzai har stilt en rekke nye krav for å undertegne en sikkerhetsavtale med USA. Foto: NTB Scanpix.
OMKAMP: Hamid Karzai har stilt en rekke nye krav for å undertegne en sikkerhetsavtale med USA. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistans president Hamid Karzai har i ellevte time lansert en rekke nye krav for å undertegne en avtale med USA om sikkerheten i landet etter 2014.

Selve avtaleteksten ble ferdigforhandlet i forrige uke, og den afghanske loya jirgaen, et stormøte med rundt 2.500 klanledere og politikere, har bedt presidenten om å undertegne avtalen umiddelbart.

Men det vil Hamid Karzai ikke gjøre uten videre.

For at avtalen skal undertegnes, krever Karzai at USA må stanse alle militæroperasjoner rettet mot sivile hjem og dessuten vise tydelig vilje til å få i gang en fredsprosess med Taliban, blant annet ved å returnere alle afghanske statsborgere som sitter i fangenskap på Guantanamo.

Disse betingelsene framsatte Karzai mandag i et møte med president Barack Obamas sikkerhetsrådgiver Susan Rice.

Konsekvensen av det politiske spillet kan bli at USA trekker seg helt ut av Afghanistan, advarer Det hvite hus.

I møtet med Karzai skal Rice ha gjort det klart at USA ikke vil ha noe annet valg enn å begynne å planlegge en full tilbaketrekning fra Afghanistan hvis Karzai nekter å undertegne avtalen.

Rice skal også ha gitt Karzai beskjed om at det er uaktuelt for amerikanerne å vente til etter valget i Afghanistan neste år med å få avtalen undertegnet.

(NTB)