Karzai villig til å snakke fred med Taliban-leder

Etter at Kabul opplevde sitt nest dødeligste selvmordsangrep siden 2001.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kabul opplevde sitt nest dødeligste selvmordsangrep siden 2001, likevel sa Afghanistans president Hamid Karzai at han vil snakke med lederen for dem som står bak: Taliban-lederen mulla Omar.

Karzai sa lørdag at han personlig kan tenke seg å oppsøke mulla Omar for å få i gang fredssamtaler og at han også ønsker også å møte krigsherren Gulbuddin Hekmatyar. Karzai sier han vil spørre dem hvorfor de ødelegger Afghanistan.

Presidenten sier han har diskutert saken både med USAs president George W. Bush og FNs generalsekretær Ban Ki-moon, og at de støtter forslaget om å innlede samtaler med de to opprørslederne. USAs eneste betingelse er at den afghanske regjeringen ikke starter forhandlinger med al-Qaida.

Selvmordsangrepet som lørdag fant sted i Kabul var det nest dødeligste som er gjennomført i Afghanistan siden Taliban-regimets fall. Taliban var raskt ute med å si at de sto bak angrepet. Ifølge BBC ble minst 27 mennesker drept i den voldsomme bombeeksplosjonen, andre kilder oppgir tallet til rundt 30.

Ifølge presidenten ble 28 soldater og to sivile drept i eksplosjonen. Helseminister Sayed Mohammad Amin Fatemi har oppgitt et noe høyere antall drepte.
- Må holde sammen
En buss med soldater var målet for aksjonen. Øyenvitner på stedet forteller at bussen ble fullstendig ødelagt, delt i to, og at det kun var forbrente og forvridde metallrester igjen.

En selvmordsbomber kledd i uniform utløste eksplosiver han hadde festet til kroppen, ifølge det afghanske forsvarsdepartementet.

President Karzai mener angrepet viser hvor viktig det er å styrke den internasjonale kampen mot terrorisme.

- Fra Algerie til Indonesia, fra USA til Japan, må vi alle holde sammen og forbli urokkelige i krigen mot terrorisme, sa han lørdag.


Ønsker valgdeltakelse
Men den blodige hendelsen forhindrer ikke at Karzai ønsker en politisk dialog med opprørerne. Presidenten åpner nå for å gi Hekmatyar, som var afghansk statsminister i en periode på 1990-tallet, og Taliban-leder, mulla Omar, en rolle i den afghanske regjeringen. Han oppfordrer begge opprørslederne til å stille til valg i 2009.

- Hvis jeg finner adressen deres, behøver ikke de komme hit. Jeg vil selv kontakte dem og si: Ærede mulla, og ærede Hekmatyar, hvorfor ødelegger dere landet?

VIL SNAKKE FRED:
Afghanistans president Hamid Karzai (i bakgrunnen) ønsker å gå i dialog med Taliban-leder mulla Omar om å finne en fredsløsning. Foto: AFP PHOTO/MASSOUD Hossaini /SCANPIX
VIL SNAKKE FRED: Afghanistans president Hamid Karzai (i bakgrunnen) ønsker å gå i dialog med Taliban-leder mulla Omar om å finne en fredsløsning. Foto: AFP PHOTO/MASSOUD Hossaini /SCANPIX Vis mer

Presidenten sier imidlertid at han ikke vil gå med på eventuelle forhandlingskrav om at regjeringen må be de utenlandske soldatene i Afghanistan om å forlate landet.


(©NTB)

NESTEN 30 DREPT: Dette er de forvridde restene av bussen som lørdag var sentrum for en selvmordsaksjon i Afghanistans hovedstad Kabul. Rundt 30 mennesker ble drept i angrepet.