ABSURD: Peter Galbraith, mannen som fikk sparken som nestkommanderende til FN-utsendingen Kai Eide i Afghanistan, mener påstandene fra president Hamid Karzai om at han skal være en sentral bakmann for valgfusket i landet er absurd. Foto: AFP/ JOERG KOCH/SCANPIX
ABSURD: Peter Galbraith, mannen som fikk sparken som nestkommanderende til FN-utsendingen Kai Eide i Afghanistan, mener påstandene fra president Hamid Karzai om at han skal være en sentral bakmann for valgfusket i landet er absurd. Foto: AFP/ JOERG KOCH/SCANPIXVis mer

- Karzais påstand er absurd

Påstanden om at FN og EU sto bak valgfusket da han selv ble gjenvalgt, blir møtt med hoderysting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Påstanden fra Afghanistans president Hamid Karzai, om at FN og EU sto bak valgfusket da han selv ble gjenvalgt, blir møtt med hoderysting.

- Det var uten tvil omfattende fusk. Men det var ikke afghanerne som gjorde det. Det var utlendinger som sto bak fusket, sa Karzai i en tale torsdag.

Den afghanske presidenten trakk særlig fram Peter Galbraith, nestkommanderende til FN-utsendingen Kai Eide, og lederen for EUs observatørkorps, Philippe Morillon.

Galbraith kom på kant med Eide etter å ha gått hardt ut mot Karzai og hevdet at hver tredje stemme som ble avgitt i hans favør var falsk.

Striden kostet Galbraith jobben, selv om EUs valgobservatører senere fulgte opp kritikken og mente at halvannen million stemmer var mistenkelige.

Hårreisende

Galbraith kaller torsdagens utfall fra Karzai absurd og sier at han først trodde at det måtte være snakk om en aprilspøk.

- Det er absurd og hårreisende. Det understreker bare hvor upålitelig Karzai er som alliert, sier Galbraith i en kommentar.

- Man spør seg om det er hans emosjonelle tilstand, eller om han har fjernet seg helt fra virkeligheten, sier den amerikanske diplomaten.

Innrømmer

Galbraith konstaterer ellers fornøyd at selv Karzai nå erkjenner at det var omfattende valgfusk.

- Han innrømmer at han ble gjenvalgt ved hjelp av juks, men det var helt åpenbart afghanere som sto bak, nærmere bestemt folk som var utnevnt av Karzai, sier Galbraith.

Feie for egen dør

USA avfeier også anklagene fra Karzai og oppfordrer den afghanske presidenten til å feie for egen dør.

- Det er på tide at Karzai står fram og leder regjeringen sin på en måte som overbeviser verdenssamfunnet og det afghanske folk om at det tas skikkelig grep for å bekjempe korrupsjonen, sier en talsmann for utenriksdepartementet i Washington, Philip Crowley.

Går for sakte

President Barack Obama var sist helg på lynvisitt i Kabul og ga da klart uttrykk for sin egen utålmodighet med Karzai.

- Jeg tror at han lytter, men det går for sakte. Vi forsøker å understreke betydningen av at noe blir gjort straks, oppsummerte Obama besøket i et intervju med NBC News.

Obama-administrasjonen har et anstrengt forhold til Karzai, og i november stilte USAs Afghanistan-ambassadør Karl Eikenberry spørsmål ved om den afghanske presidenten var en riktig strategisk partner for USA.

(NTB)