Kassalappen kan være giftig

Inneholder hormonforstyrrende stoff. - Gravide bør vaske hender, sier forsker.

GIFTIG KVITTERING: Ny forskning viser at kvitteringer inneholder et potensielt skadelig stoff. Her er Magasinets Trude Lorentzen som tok et dagsvikariat som medarbeider på Rimi Sinsen i 2005.

Foto: SIV JOHANNE SEGLEM / Dagbladet
GIFTIG KVITTERING: Ny forskning viser at kvitteringer inneholder et potensielt skadelig stoff. Her er Magasinets Trude Lorentzen som tok et dagsvikariat som medarbeider på Rimi Sinsen i 2005. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvitteringer er en potensiell kilde til eksponering for det kontroversielle kjemikaliet bisfenol A. Stoffet kan trenge gjennom huden, skriver Forskning.no.

Hormonforstyrrende De fleste av oss har litt av det hormonforstyrrende stoffet bisfenol A (BPA) i kroppen. Stoffet opptrer på samme måte som østrogen i menneskekroppen, og er derfor særlig skadelig for gravide, viser forskning.

Norske myndigheter vurderer regulering etter at stoffet er blitt forbudt i tåteflasker, tutekopper og babymatemballasje i Danmark.

Dyreforsøk har vist at store mengder av det hormonforstyrrende stoffet er skadelig.

To nye studier har satt fokus på BPA, melder Nature.

I kvitteringer Den ene studien viser at folk som jevnlig er i fysisk kontakt med kvitteringer, har en større mengde av stoffet i kroppen enn gjennomsnittet. Den andre studien viser at stoffet lett absorberes gjennom huden, skriver Forskning.no.

BPA brukes ofte i emballasje til mat og drikke, hvor molekylet normalt er innkapslet som en del av en kompleks polymer (plast). Flere har imidlertid uttrykt bekymring om bruken av stoffet i det papiret som brukes til kvitteringer.

Toksikolog Daniel Zalko ved Det franske nasjonalinstitutt for landbruksforskning i Paris, har sammen med kollegene sine påvist at fritt BPA kan absorberes effektivt gjennom huden.

Dette kan forklare hvorfor BPA-nivået i befolkningen ser ut til å være høyere enn de dosene man teoretisk sett tar gjennom opp mat og drikke.

- Vask hender Ifølge Zalko viser resultatene at kvitteringer bør omgås med forsiktighet.

- På samme måte som vi råder folk til ikke å bruke polykarbonatbaserte tåteflasker, ville det være klokt å råde gravide kvinner til å unngå eller å vaske hendene etter å ha rørt ved denne typen papir, sier han til Nature.com.

Joe Braun, som er epidemiologi ved Harvard University i Boston, undersøkte BPA-konsentrasjonen i urin hos 389 gravide kvinner og analyserte tallene ut fra kvinnenes arbeidsplass.

Det viste seg at ekspeditører, som er hyppigere i kontakt med kvitteringer enn andre faggrupper, også hadde den høyeste konsentrasjonen av BPA i urinen.