– Kast all nedfrosset kjøttdeig

Etter at det niende barnet trolig er smittet av e.coli-bakterien går nå Folkehelseinstituttets direktør Geir Stene-Larsen ut og oppfordrer alle til å kaste nedfrosset kjøtt fra ukjent opphav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er viktig å være klar over at dypfrysning ikke dreper bakteriene. Det er viktig å gjennomsteke eller koke kjøttet godt, men det aller sikreste er likevel å kaste all nedfrosset kjøtt stammet fra ukjent opphav, sier Geir Stene-Larsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Denne uken ble det klart at et niende barn trolig har blitt syk av E.coli-bakterien. Ifølge Stene-Larsen har jenta fått i seg karbonadekaker som er produsert av kjøtt fra Gilde, men ble gitt over ferskvaredisk i en lokal forretning. Uten merking fra Gilde.

– De kjøpte kjøttet før vi gikk ut og tilbakekalte kjøttet. De hadde frosset ned karbonadekakene. Dessverre hjelper det ikke å dypfryse det, sier Stene-Larsen som også ber folk om å være nøye med hygienen.

– Som å vaske hendene før man lager mat og ikke bruke samme kniv til råvarer som til grønnsaker, sier han.

Frykter ikke nye dødsfall 

Det er nå tatt prøver av jenta fra Oppland som skal dyrkes og analyseres i noen dager. Folkehelseinstituttet har også intervjuet foreldrene hennes. Håpet er at dette kan gi et endelig svar på hvor smitten kommer fra.

Torsdag døde en fire år gammel gutt av nyresvikt. Folkehelseinstituttet frykter imidlertid ikke flere dødsfall som en følge av E.coli-bakterien.

– Ut fra det vi ser nå tror vi ikke det. Men flere av barna har vært alvorlig syke. Dette er en alvorlig sykdom, sier Stene-Larsen. Direktøren regner det fortsatt for mest sannsynlig at det er kjøttdeig fra Gilde som er smittekilden. Men jakten for å finne det endelige beviset blir nå intensivert. Nye prøver blir analysert. Og gamle prøver blir sjekket igjen.

– De som er eksperter på dette jobber hele døgnet, sier Stene-Larsen som holdt en felles pressekonferanse med helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad fredag ettermiddag.

– Jeg vil uttrykke dyp medfølelse med familien til dette barnet. Alle steiner må snus for å finne årsaken til dette utbruddet, sa Brustad.

Sorg i Gilde 

Konsernsjef Axel Krogvig i Gilde Norsk Kjøtt BA uttrykte fredag sorg over at den fire år gamle gutten døde som følge av E.coli-smitte.

– Det er med stor sorg vi i dag har mottatt den tragiske meldingen om at en fire år gammel gutt er død av akutt nyresvikt på Ullevål universitetssykehus. Det er viktigere enn noen gang å finne smittekilden, sier Krogvig.

Gilde har sporet og isolert råvarepartiet guttens familie skal ha kjøpt kjøttdeig fraog sendt dette til Mattilsynet, slik at de kan få testet det.

Guttens familie skal ifølge Folkehelseinstituttet ha kjøpt Gilde kjøttdeig merket 103 i en butikk i Oppland. Gilde har sporet råvarepartiet og sendt prøver av det til Mattilsynet.

Politiet vurderer nå om det er grunnlag for å igangsette formell etterforskning.

– For å starte en ordinær politietterforskning i straffesak, krever loven at det må foreligge rimelig grunn til å avklare om det foreligger en straffbar handling. Undersøkelsene som Voldsavsnittet og Kriminalvakten nå foretar, har som formål å avklare hvorvidt det foreligger slik rimelig grunn. Da er det naturlig at politiet innhenter og sikrer dokumentasjon allerede nå, sier politiadvokat Sjak R. Haaheim ved Oslo politidistrikt.

(ANB)

GILDE I SORG: Konsernsjef Axel Krogvik i Gilde sier det er viktigere enn noen sinne å finne smittekilden.
KAST KJØTTET: Direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet anbefaler forbrukerne å kaste alt kjøtt man ikke kjenner opphavet til.