Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kast alt du har i fryseboksen!

Tøm fryseboksen for kjøttvarer, sier Joakim Lystad i Mattilsynet. Frykter mer E.coli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Tøm fryseboksen for alle kjøttvarer du har kjøpt mellom 1. januar og 24. februar i år - uansett merke.

Det er dagens krystallklare råd fra sjefen for Mattilsynet, Joakim Lystad.

Etter mange dager med \'kanskje i morgen\' lover sjefen at Mattilsynet skal legge ut en eksempel-liste innen klokka 15 i ettermiddag på hvilke matvarer du ikke skal spise - på www.mattilsynet.no og http://www.matportalen.no.no.

-Vi erkjenner at all informasjonen som har kommet fram i det siste er for komplisert for folk på forholde seg til. Vi hadde håpet å legge ut en liste med alle konkrete varer som ikke bør spises. Isteden legger vi fram en eksempel-liste hvor folk kan vurdere om det er noe de kan beholde.

Men det aller enkleste er å kaste alt du har kjøpt i denne perioden eller levere det tilbake til butikken, sa Lystad på en pressekonferanse i formiddag.

-Vask hendene

Og direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet gjentok og understreket et hundre år gammelt hygieneråd:

-Vask hendene når du har vært på do!

 KAST ALLE KJØTTVARER  du har kjøpt mellom 1. januar og 24. februar eller sjekk det du har i fryseren mot listen som legges ut på nettet i ettermiddag, sier sjefen i Mattilsynet, Joakim Lystad. FOTO: Scanpix.
KAST ALLE KJØTTVARER du har kjøpt mellom 1. januar og 24. februar eller sjekk det du har i fryseren mot listen som legges ut på nettet i ettermiddag, sier sjefen i Mattilsynet, Joakim Lystad. FOTO: Scanpix. Vis mer

-Denne E.coli-bakterien kan smitte fra menneske til menneske. Og god hygiene på kjøkkenet er like viktig, sier Stene-Larsen.

Barn nr. 11 kom inn på listen over ofre for E.coli-smitten i går. Hun har ikke nyresvikt som de ti første ofrene, men diare.

-Det er klart at hun er smittet av samme bakterie som de andre barna. sier Stene-Larsen.

Folkehelseinstituttet har imidlertid utsatt ennå noen  dager de endelige testresultatene av Lidl-kjøttdeigen "Gullgryten". Laboratoriejobben er adskillig mer komplisert og tidkrevende enn først antatt.

Trygt etter 24. februar 

  Pressekonferansen kom rett etter et møte mellom landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen, helseminister Sylvia Brustad og ledelsen i Mattilsynet og Folkehelseinstituttet.

Alle parter er tilfreds med at tiltakene som ble satt i verk 24. februar, har virket. Ingen er registert syke av kjøttvarer som er produsert etter at Gildes kjøttdeigproduksjon på Rudshøgda ble stanset.

De to fagstatsrådene har i dag lovet Mattilsynet og Folkehelseinstituttet at det ikke skal stå på midler for å komme til bunns i smittesaken. Ansatte jobber dag og natt.

Leter på 2.000 gårdsbruk 

Det er klart at smitten kommer fra storfe, og nå skal myndighetene sette i gang et stort overvåkningsprogram av alle de 2.000 gårdsbrukene som har levert okse, ku eller kalv til slakt hos Gilde på Rudshøgda i desember, januar og februar. 

Bortsett fra Mattilsynets selverkjennelse av at den overveldende mengden informasjon ikke har gått hjem hos forbrukerne, kom verken faginstansene eller statsrådene med noen  selvkritikk i dag.

-Vi har full tillit til Mattilsynets håndtering. I etterkant av denne ekstremt kompliserte situasjonen skal vi ha en full gjennomgang av hele prosessen, sier landbruks- iog matminiaster Terje Riis-Johansen.

-Var det klokt at Gilde å selge de samme råvarene til andre produsenter etter at de stoppet sin egen kjøttdeigproduksjon?

-Vi  forholder oss til de rådene og prosedyrene som er fulgt.

-Er statsrådene bekymret for situasjonen som småbarnsforeldre?

Sylvia Brustad: som foreldre er vi bekymret og redde for hva som skal gi ungene våre, som alle andre.

Terje Riis-Johansen: den alvorlige situasjonen er nettopp grunnen til at vi sitter her nå. 

ALVOR Helseminister Sylvia Brustad og landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen informerte pressen i dag om tiktak for å stoppe spredningebn av E.coli-bakterien. Mattilsynet ber folk kaste alle kjøttdeigprodukter, uansett produsent, kjøpt i januar og fram til 24. februar. Rådet omfatter kjøttdeig, karbonadedeig, famileideig og frossen ustekte karbonader - altså produkter som kjøperen selv må varmebehandle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!