Kast badevekta, BLI SUNN

- Kast badevekta! Slutt å telle kalorier! Hvis du spiser sunt, riktig og godt, reguleres vekta av seg selv. Om du skeier ut en gang iblant, gjør det ingen ting. Det sier kiropraktor Jan Eric Arnesen og treningsleder Anne Marie Aalstad ved Klinikk for Alle i Oslo til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klinikk for Alle er en tverrfaglig medisinsk klinikk som både driver med tradisjonell og alternativ medisin kombinert med trening. Hit kommer folk som både vil gå ned i vekt og forbedre livsstilen sin.

- Vi fokuserer på sunnhet. Både trening og bedre kosthold gir mer energi og overskudd, sier kiropraktor Jan Eric Arnesen. Han etterlyser en redeligere slankedebatt. Det blir helt feil når de som er tykke synes at fett på kroppen skal framelskes.

- Er du tykk, er det tegn på at du får mer kalorier i deg enn du trenger, sier Arnesen.

Ved Klinikk for Alle blir livsstilen til pasientene kartlagt. Fokusering på slanking er strengt forbudt.

- Vi spør heller dem som kommer hit hva de liker og ikke liker. Det er ingen grunn til å få dårlig samvittighet dersom noen spiser en sjokoladebit, sier treningsleder Anne Marie Aalstad.

De som kommer til treningssenteret skal gjerne også slutte å røyke, drikke mindre og trene mer. Målet er å få dem ut av skippertaksmentaliteten.

- Det skal føles godt å spise sundt. Når pasientene også skjønner hvor deilig det er å bevege seg, får de bedre livskvalitet, sier Aalstad. Bedre livskvalitet gir et positivt selvbilde.

- Når vi oppdager at de som kommer hit er altfor fokusert på kropp, prøver vi å hjelpe dem til å se at de er fine. Mange er kommet inn i en ond sirkel. Det er der problemet ligger, sier Aalstad.

Hun har ofte opplevd at folk lyver for seg selv. De sier at de spiser lite, mens de i virkeligheten putter i seg den ene kaloribomben etter den andre.

Ifølge Aalstad er det viktig å finne årsaken til at mange blir overvektige.

- Det viser seg ofte at mange er ensomme. Andre kan rett og slett ikke lage mat, sier Aalstad. Det er særlig menn som er noen elendige kokker. Få av dem kan for eksempel koke fisk.

- I dag vokser det opp en hel generasjon som aldri inntar et eneste måltid hjemme. Det er skremmende, sier Jan Eric Arnesen.