«Kast heller en atombombe på meg»

BEOGRAD (Dagbladet): - Når dere igjen kommer med dette forslaget, er det bedre at dere først kaster en atombombe på meg, skal president Slobodan Milosevic ha svart da USAs utsending Richard Holbrooke krevde å utplassere NATO-soldater i en fredsstyrke i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette fortalte en jugoslavisk diplomat, som ikke vil navngis, til den uavhengige Beograd-avisa Nasa Borba. Diplomaten var til stede under samtalen mellom Milosevic og Holbrooke.

På gli

Men Milosevic er på gli, og skal ifølge diplomatiske kilder ha godtatt alle NATOs hovedkrav for å unngå bombing. Han skulle i går kveld ha godtatt å trekke flere tropper tilbake fra Kosovo, å slippe inn hjelpeorganisasjoner til å ta seg av flyktningene og å sette i gang seriøse forhandlinger med Kosovo-albanernes ledere om å gjeninnføre deres sjølstyre, som han fratok dem i 1989.

Men tilleggskravet fra USA om en fredsstyrke i Kosovo, som skal overvåke at Milosevic overholder de avtaler som blir inngått, er umulig å gå med på for Milosevic. Den offisielle reaksjonen fra den jugoslaviske regjeringen på kravet om en fredsstyrke er at det er «et uforståelig krav».

Ifølge Nasa Borba skal Milosevic ha gjort det klart at fredsstyrken er et tema han ikke engang vil diskutere, for ikke å snakke om å ta med NATO-soldater i styrken. Milosevic anser det åpenbart som et utålelig nederlag å få fremmede soldater på jugoslavisk jord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer