«Kast heller en atombombe på meg»

BEOGRAD (Dagbladet): - Når dere igjen kommer med dette forslaget, er det bedre at dere først kaster en atombombe på meg, skal president Slobodan Milosevic ha svart da USAs utsending Richard Holbrooke krevde å utplassere NATO-soldater i en fredsstyrke i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette fortalte en jugoslavisk diplomat, som ikke vil navngis, til den uavhengige Beograd-avisa Nasa Borba. Diplomaten var til stede under samtalen mellom Milosevic og Holbrooke.

På gli

Men Milosevic er på gli, og skal ifølge diplomatiske kilder ha godtatt alle NATOs hovedkrav for å unngå bombing.
Han skulle i går kveld ha godtatt å trekke flere tropper tilbake fra Kosovo, å slippe inn hjelpeorganisasjoner til å ta seg av flyktningene og å sette i gang seriøse forhandlinger med Kosovo-albanernes ledere om å gjeninnføre deres sjølstyre, som han fratok dem i 1989.

Men tilleggskravet fra USA om en fredsstyrke i Kosovo, som skal overvåke at Milosevic overholder de avtaler som blir inngått, er umulig å gå med på for Milosevic. Den offisielle reaksjonen fra den jugoslaviske regjeringen på kravet om en fredsstyrke er at det er «et uforståelig krav».

Ifølge Nasa Borba skal Milosevic ha gjort det klart at fredsstyrken er et tema han ikke engang vil diskutere, for ikke å snakke om å ta med NATO-soldater i styrken. Milosevic anser det åpenbart som et utålelig nederlag å få fremmede soldater på jugoslavisk jord.

Løftebrudd

For USA er imidlertid utplassering av en fredsstyrke, med mandat å overvåke at serberne innfrir kravene i FN-resolusjonen, et nøkkelkrav. For amerikanerne stoler ikke på Milosevic.
Erfaringene med Milosevic' gjentatte løftebrudd i forbindelse med krigen i Bosnia fra 1992 til 1995, og at han tidligere i år brøt løftet om å stanse offensiven mot Kosovo-albanerne, gjør at amerikanerne, og NATO, vil ha en fredsstyrke som kan garantere at Milosevic overholder avtalen.

Skytteldiplomati

Richard Holbrookes intense skytteldiplomati fortsatte i hele går. Tidlig på morgenen dro han til Pristina, hovedstaden i Kosovo, hvor han hadde samtaler med kosovoalbanernes leder, Ibrahim Rugova, og kosovoalbanernes hovedforhandlere, Fehmi Agani, Iljaz Kurtesi og Edita Tahiri.

I går ettermiddag gjenopptok han samtalene med Milosevic, samtaler som John Foley fra utenriksdepartementet i USA beskrev som «svært intense og svært harde».

Holbrooke selv karakteriserer situasjonen som svært alvorlig og svært farlig, men sier at han vil drive forhandlingene videre så lenge det er håp om å unngå krig.
- NATO intensiverer forberedelsene for å angripe, og vi intensiverer våre anstrengelser for å finne en løsning.

Albania stilte i går havner og flyplasser til disposisjon for NATO-styrkene, og kosovoalbanerne legger ikke skjul på at de ønsker en NATO-aksjon.
Samtalene mellom Holbrooke og Milosevic fortsatte til langt ut på kvelden i går. Ved midnatt var det fortsatt ikke noe som tydet på et gjennombrudd, men det at Milosevic gikk med på nesten alle kravene som er nedfelt i FN-resolusjonen gjør at det fortsatt er håp om å unngå en væpnet konflikt.

Slobodan Milosevic