Kast klærne - sommeren fortsetter!

Men ikke sneipene. Varmen skaper stor skogbrannfare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kalenderen er ikke kommet lenger enn begynnelsen av juni, men over store deler av landet er sommeren allerede i gang. Og dagens gladnyhet: Den varer akkurat over helga. Store deler av landet får nemlig sol og sommer resten av uka - med unntak av de som bor ved kysten lengst nord.

Sjekk ditt vær her.

Og vakthavende meteorolog hos Storm Weather Centre, Martin Grønnevet, henter fram store ord som hetebølge uten å nøle:

- På Østlandet snakker vi om ti dager på rad med over 25 grader - da er vi inne i en hetebølge, mener han.

Hopp i havet

Varmen gjør underverker for badetemperaturene, og Reiseradioen melder om temperaturer på 20 grader i vannet flere steder i Oslo og Akershus. Og 11 grader i Lofoten. De aller fleste steder rundt Oslofjorden er vannkvaliteten dessuten utmerket, melder Oslo kommune.

De som venter på årets første tropenatt må sannsynligvis vente litt til, selv om det kan føles varmt nok når lakenet klistrer seg til kroppen om natta. De kommer som regel ikke før seinere på sommeren, når både bakken og sjøen har hatt noen flere uker å varme seg på. En annen ting vi må vente på, er regnet.

- Vi har nesten ikke hatt noe nedbør siden snøen som kom 17.mai, og det er ekstremt tørt over store deler av landet. Derfor er det ekstrem skogbrannfare. Hvis en eller annen idiot glemmer igjen en engangsgrill i marka kan det bli katastrofe. Eller en sneip, advarer meteorolog Grønnevet.

HOPP I HAVET:For sommeren fortsetter over nesten hele Norge - her fra Huk i Oslo. Foto: TOR ARNE DALSNES/DAGBLADET
HOPP I HAVET:For sommeren fortsetter over nesten hele Norge - her fra Huk i Oslo. Foto: TOR ARNE DALSNES/DAGBLADET Vis mer

Forsiktig med engangsgrillen

Og brannvesenets verste fiende i disse dager er engangsgrillen; både i parken og i marka. I Bergen har man gått så langt som å forby engangsgriller i hele kommunen, på grunn av svært stor brannfare.

- Engangsgriller forårsaker mye småbranner, fordi folk ikke er flinke nok til å dyppe dem i vann eller slokke dem ordentlig etter bruk. Samtidig er det mange som bruker dem feil, og setter dem rett på bakken - uten stativ. Da blir det ikke noe luftlag mellom bakken og grillen, og det kan oppstå glør på bakken etter to-tre timer, sier vaktkommandør Kaj Hagen ved Oslo brannvesen.

Han oppfordrer folk til å være svært forsiktig og utvise vett ved bruk av engangsgriller. Seinest i går oppdaget brannvesenet to små skogbranner i Oslo-området, og mistenker at engangsgriller står bak.

- I Frognerparken har vi flere ganger opplevd at det tar fyr i søpla. Når det er så tørt som nå er vi oppe med skogbrannfly to ganger i døgnet, sier Hagen.

Sjekk været der du er!

Kan skifte neste uke

Både Storm og Meteorologisk institutt er enige om at det fine sommerværet holder enda noen dager - men litt uenige om hvor lenge.

Kast klærne - sommeren fortsetter!

Meteorologisk institutt tror det kan komme noe nedbør utpå søndag nord på Østlandet, og at vi da går inn i en mer ustabil værperiode. Neste uke er prognosene svært usikre.

- I Sør-Norge blir det fint vær godt inn i neste uke, og i helga blir det fint stort sett over hele landet, kanskje med unntak av kysten i Finnmark og deler av Troms. Her vil det bli rundt ti grader, mens det litt lenger sør i Nord-Norge vil være mellom 15 og 20 grader med mye fint vær. Resten av landet vil temperaturene ligge mellom 20 og 25 grader, sier Martin Grønnevet.

Når vi 30-tallet?

Og her kommer det:

- Til helga kan vi fint ser 30-tallet enkelte steder på det sentrale Østlandet. Så de som bestilte seg sydentur denne uka har bommet helt, mener Storm-meteorolog Grønnevet.

Det er her Bjart Eriksen hos Meteorologisk institutt er litt mer beskjeden.

- Det blir varmt og tørt i store deler av landet fram til og med lørdag, med over 20 grader på hele Sørlandet. Likevel tror jeg ikke vi vil komme over 30 grader - i alle fall ikke steder der det bor folk, sier Eriksen.

Han lover også fint vær over store deler av landet ut uka, med unntak av finnmarkskysten.

- Kort sagt blir det litt kjølig helt nord, og varmere og varmere jo lenger sør du kommer, sier Eriksen.

Med andre ord: Typisk norsk.

Neste uke er fortsatt høyst usikker, men ting tyder på at høytrykket som har ligget over Skandinavia ei stund vil flytte seg på søndag.

- Men kanskje kommer det et nytt neste uke, sier Eriksen.

Da er det bare å krysse fingrene.

<B>VÆR FORSIKTIG:</B> Eneste ulempen med det fine været er at park- og skogbrannfaren er ekstremt stor, og engangsgrillen er den største brannfella.