- Kast kravet fra SOS Rasisme i søpla

Komiteleder Gunn Karin Gjul går hardt ut mot SOS Rasismes medlemsverving og kaller praksisen overgrep, etter Dagbladets avsløringer av fiktive medlemmer.

BER FORELDRENE GRIPE INN: Arbeiderpartiets leder Gunn Karin Gjul i Gunn Karin Gjul (Ap) i familie- og kulturkomiteen på Stortinget reagerer etter Dagbladets avsløringer av SOS Rasismes medlemskontingenter til ikke-eksisterende personer. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
BER FORELDRENE GRIPE INN: Arbeiderpartiets leder Gunn Karin Gjul i Gunn Karin Gjul (Ap) i familie- og kulturkomiteen på Stortinget reagerer etter Dagbladets avsløringer av SOS Rasismes medlemskontingenter til ikke-eksisterende personer. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - Jeg blir nesten målløs over dette. SOS Rasismes praksis er brudd på alle normer og regler i organisasjonslivet. Jeg skjønner at de ønsker flere medlemmer under 26 år, slik at man får utløst støtte, men dette er et grovt overtramp, sier leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Gunn Karin Gjul (Ap) til Dagbladet.

Fiktive personer i medlemsregisteret Hjul har fulgt med i granskningen av SOS Rasismes verving og pengebruk det siste halvåret. I går leste hun Dagbladets avsløring om hvordan flere personer mottar brev der fiktive «familiemedlemmer», altså personer som skal være i nær familie med hovedmedlemmet, er oppført på kontingentkravet de har mottatt fra SOS Rasisme.

På giroene Dagbladet har sett ber SOS Rasisme om at det betales 50 kroner per oppdiktede navn. De siste årene har organisasjonen også søkt om støtte fra offentlige institusjoner for den samme typen medlemmer.

Ber foreldre kaste En rekke brev, signert hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen, ber også om at man betaler kontingenten for mindreårige, til tross for at andre personer er verge eller foreldre for barnet.

HERMAN FIKK «NYE» SØSKEN: SOS Rasisme ba Herman Hvistendahl (17) betale medlemskap for fire søsken han ikke har. Mange har kontaktet Dagbladet om det samme problemet med krav om kontingent fra organisasjonen. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
HERMAN FIKK «NYE» SØSKEN: SOS Rasisme ba Herman Hvistendahl (17) betale medlemskap for fire søsken han ikke har. Mange har kontaktet Dagbladet om det samme problemet med krav om kontingent fra organisasjonen. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

I Norge kan bare foreldre avgjøre om barn under 15 kan være medlem av en organisasjon. Barne- og familiedepartementet har allerede uttalt at praksisen strider mot reglene.

Nå ber Gjul foreldrene til medlemmer av SOS Rasisme om å gripe inn.

TIPS OSS!

Har du infomasjon du vil dele med Dagbladets journalister? Send en epost til eiliv@db.no eller esan@dagbladet.no eller ring journalist Eiliv Frich Flydal på 45 29 18 36.

Dersom du har mottatt en kontingentinnbetaling i posten vil vi gjerne høre fra deg!

- Man kan kaste kontingentkravet eller giroen i søpla, er komitelederens råd til hva foreldre bør gjøre med kontingentkrav fra SOS Rasisme som strider mot regelverket.

Dagbladet har det siste halve året fått store mengder henvendelser fra personer som mener de er uriktig innmeldt i SOS Rasisme, eller opplever at SOS Rasisme sender ut kontingentkrav med fiktive familiemedlemmer. Flere er senere intervjuet under fullt navn.

DETTE ER SAKEN:

SOS Rasisme er under granskning fra blant annet Barne- og familiedepartementet, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), Oslo kommune og Hordaland Fylke for mulig økonomi- og medlemsrot som kan ha gitt ekstrainntekter i millionklassen.

Dagbladet har avslørt og dokumentert hvordan medlemmer av den kommunistiske gruppen Tjen Folket innehar flertallet av de høyest lønnede og viktigste posisjonene i organisasjonen.

SOS Rasisme oppgir å ha 40 000 medlemmer og 278 lokallag i hele landet.

Les alle saker om SOS Rasisme

Les alle saker om SOS Rasisme

- Overgrep -  Det er organisasjonsfrihet i Norge. Dersom folk er eller blir innmeldt i en organisasjon mot sin vilje eller viten, så er det et overgrep mot et menneske. Og man får ikke innkassokrav for ikke å betale kontingent, sier Gjul.

De siste årene har SOS Rasisme oppgitt rekordhøye medlemstall og mottatt over 40 millioner kroner fra det offentlige. En stor andel av støtten skyldes det høye antallet innrapporterte medlemmer. Millioner av kroner er saltet ned i eiendom, istedet for å gå til aktiviteter for ungdom og antirasistisk arbeid.

REAGERER: - Jeg har aldri meldt meg inn i SOS Rasisme og ikke har jeg familien de ber meg betale for, sier Stig Marius Holgersen til Dagbladet. Over er brevet med betalingskravet han fikk. Faksimile: Dagbladet
REAGERER: - Jeg har aldri meldt meg inn i SOS Rasisme og ikke har jeg familien de ber meg betale for, sier Stig Marius Holgersen til Dagbladet. Over er brevet med betalingskravet han fikk. Faksimile: Dagbladet Vis mer

SOS Rasisme har så langt ikke gitt staten eller revisoren som er leid inn fullt innsyn i regnskapene. I hovedsak vil granskerne se på 2008-regnskapet. Gjul mener granskningen må utvides til å gjelde flere år.

- Barne- og likestillingsdepartementet må gå gjennom alle årene der man mener de har brutt regelverket eller innrapportert feil tall. Deretter må det vurderes om det foreligger straffbare forhold her og om disse bør politianmeldes, sier Gjul.

Krever Lysbakken på banen Stortingsrepresentant Lalila Daåvøy var statsråd i Barne- og Familiedepartementet da Riktes tilstand avslørte omfattende medlemsjuks i Norsk Målungdom i 2002. Hun mener nåværende statsråd Audun Lysbakken (SV) må sette seg inn i saken rundt SOS Rasisme.

REKORDSTØTTE: SOS Rasisme har fått utbetalt over 40 millioner i støtte de siste årene.
REKORDSTØTTE: SOS Rasisme har fått utbetalt over 40 millioner i støtte de siste årene. Vis mer

- Da ba vi Økokrim etterforske for sjekke om påstandene stemte. Saken angikk hele støttesystemet og rammet andre organisasjoner, fordi pengene kommer fra en felles pott. Dette Lysbakkens ansvar, han bør komme på banen i denne saken, sier Dåvøy til Dagbladet.

Lysbakken har gjennom sin kommunikasjonsenhet tidligere avvist å kommentere saken overfor Dagbladet.

BER LYSBAKKEN KOMME PÅ BANEN: Tidligere Barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF). FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD/Dagbladet
BER LYSBAKKEN KOMME PÅ BANEN: Tidligere Barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF). FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer