Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kast kvotene, Solheim

Tjener rått på kvotesalg, men oppfordrer forbrukerne til å kjøpe og slette klimakvoter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Aftenposten forteller i dag om hvordan regjeringen vil selge 13,5 millioner tonn CO2-kvoter til EUs kvotemarked i 2009 og tjene over 2,5 milliard kroner.

Norge har som en del av EUs kvotesystem fått tildelt kvoter for utslipp av CO2. Regjeringen vil gi drøyt halvparten av disse gratis til norsk industri, resten vil de altså selge.

Men mens staten tjener milliarder på å selge andre land muligheten til å øke sine utslipp, oppfordrer den samtidig forbrukere i Norge til å bruke penger på å kjøpe opp og slette klimakvoter fra markedet.

Dagbladet.no skrev i forrige uke at SFT på oppdrag fra Miljøverndepartementet, har laget en nettbutikk der privatpersoner og småbedrifter kan gå inn på EUs kvotemarked og snappe kvoter ut av markedet.

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken og leder av Lavutslipputvalet, Jørgen Randers, kaller det regjeringen her vil gjøre for dobbeltmoralsk og fattligslig.

- Må kaste kvotene

- Dette er en form for dobbeltmoral! Norge kunne her med et pennestrøk ha utslettet mer enn 13,5 millioner tonn CO2 neste år. Dette er sårt tiltrengte utslippsreduksjoner, som faktisk tilsvarer utslippene til all norsk olje- og gassvirksomhet. Regjeringen må kaste disse kvotene, sier Lars Haltbrekken.

- Det er ganske fattigslig av et så rikt land som Norge å selge kvotene, sier Jørgen Randers, leder av Lavutslippsutvalget og professor ved Handelshøyskolen BI.

FATTIGSLIG: - Dette er en form for dobbeltmoral! Norge kunne her med et pennestrøk ha utslettet mer enn 13,5 millioner tonn CO2 neste år, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken. Foto Scanpix Foto: Scanpix
FATTIGSLIG: - Dette er en form for dobbeltmoral! Norge kunne her med et pennestrøk ha utslettet mer enn 13,5 millioner tonn CO2 neste år, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken. Foto Scanpix Foto: Scanpix Vis mer

- Det hadde vært mye flottere med en demonstrasjon av Norges vilje til å gå foran i klimakampen dersom man valgte å slette kvotene vi har til overs, i stedet for å selge dem. Nå er vi med på å utsette løsningen på klimaproblemene, når vi kunne ha slettet kvotene og bidratt til en global klimaløsning, sier Randers.

Bidrar til lavere kvotepris

Han påpeker at det er viktig med en høy, stabil kvotepris i markedet. Ved å selge kvoter, bidrar man i stedet til en lavere pris, hevder Jørgen Randers.

- Man kan gjerne si at det er så lite at det ikke har innvirkning på kvoteprisen, men det er en prinsippsak, sier han.

Regjeringen skrøt i går av et krafttak for klima på budsjettet. Men salget av klimakvoter vil dekke mer enn halve miljøbudsjettet for 2009, som er på drøye fire milliarder kroner.

- Kast kvotene, Solheim
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling