- Kast kvotene, Solheim

Tjener rått på kvotesalg, men oppfordrer forbrukerne til å kjøpe og slette klimakvoter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Aftenposten forteller i dag om hvordan regjeringen vil selge 13,5 millioner tonn CO2-kvoter til EUs kvotemarked i 2009 og tjene over 2,5 milliard kroner.

Norge har som en del av EUs kvotesystem fått tildelt kvoter for utslipp av CO2. Regjeringen vil gi drøyt halvparten av disse gratis til norsk industri, resten vil de altså selge.

Men mens staten tjener milliarder på å selge andre land muligheten til å øke sine utslipp, oppfordrer den samtidig forbrukere i Norge til å bruke penger på å kjøpe opp og slette klimakvoter fra markedet.

Dagbladet.no skrev i forrige uke at SFT på oppdrag fra Miljøverndepartementet, har laget en nettbutikk der privatpersoner og småbedrifter kan gå inn på EUs kvotemarked og snappe kvoter ut av markedet.

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken og leder av Lavutslipputvalet, Jørgen Randers, kaller det regjeringen her vil gjøre for dobbeltmoralsk og fattligslig.

- Må kaste kvotene

- Dette er en form for dobbeltmoral! Norge kunne her med et pennestrøk ha utslettet mer enn 13,5 millioner tonn CO2 neste år. Dette er sårt tiltrengte utslippsreduksjoner, som faktisk tilsvarer utslippene til all norsk olje- og gassvirksomhet. Regjeringen må kaste disse kvotene, sier Lars Haltbrekken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer