Kast maskene

Muslimers forhold til homofili preges av trippelmoral og homofobi, skriver Trude Ringheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«JEG TROR MAN KAN telle antall homofile muslimer i Norge på ei hånd», sier leder for Islamsk Råd, Senaid Kobilica, til Aftenposten. Siden han ikke har sett dem, er han skeptisk til at de finnes. Topplederen for paraplyorganisasjonen for islamske trossamfunn i Norge benytter den vanlige teknikken muslimer møter homofile med: Total fornektelse. Som kjent påsto Irans president Mahmoud Ahmadinejad at det ikke finnes homoseksuelle i Iran. Det forhindrer ikke at 4000 homofile skal være drept siden 1980. Homofili er forbudt i Iran. Men kjønnsskifteoperasjon er lovlig.

Kaltham Alexander Lie (45) kritiserte muslimske religiøse ledere for slett menneskesyn. Han kjenner rundt 100 norske homofile muslimer, blant disse menn som er gift og har barn. Kaltham, som er fra Irak og kaller seg uhelbredelig homofil, ble fengslet og torturert for sin legning før han kom til Norge som flyktning. Han kan nok presentere Kobilica for noen homser hvis han skulle ønske å bli noe mer opplyst.

KALTHAM ER EN av hovedpersonene i «Gender Me», filmen til Nefise Özkal Lorentzen som har premiere i dag, i regi av Fritt Ord. Hun har laget en nydelig, kreativ dokumentar. Regissørens animerte grep er å la den fantastiske eventyrfortelleren Scheherazade fra «Tusen og en natt» komme tilbake for å fortelle om dragartister i Istanbul, en mann som skjuler seg bak maske samt de norske flyktningene Kaltham og Mansour.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer