Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kast oss heller i fengsel

TROMSØ (Dagbladet): - Kast oss heller i fengsel enn å la oss bo på aldershjem, sier Øyvind (26) og Bjørn (32) Hansen. De to muskelsyke brødrene drømmer om egen bolig, men er plassert blant sterkt pleietrengende eldre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå ber de unge funksjonshjemmede statsministeren om hjelp. Øyvind Hansen er nestleder i Foreningen for muskelsyke, og har skrevet et åpent brev til statsminister Kjell Magne Bondevik.

- Hjelp oss ut av aldershjemmene, ber de. De ønsker å få verdige boliger.

I Norge er 198 funksjonshemmede under 40 år plassert på alders- eller sykehjem, viser en oversikt fra Norges Handikapforbund.

Brødrene Øyvind (26) og Bjørn Hansen (32) i Narvik har delt leilighet på Kveldsol i Narvik i seks år, i en boligblokk med leiligheter forbeholdt eldre, pleietrengende pasienter.

Kort liv

De lider av en sjelden muskelsykdom som gjør at kroppen brytes sakte ned. De vet at livet blir kort. Derfor er hver dag så verdifull.

- Livskvalitet er ekstra viktig for oss, sier Øyvind.

Brødrene er ikke så vant til å kreve. De har ingen pressgruppe bak seg. Det er et stort skritt, en dristig handling, å skrive brev til landets statsminister.

- Tror du han leser brevet personlig? spør Øyvind oss forsiktig.

- Vi må hele tida ta hensyn. Dette er ikke et stimulerende bomiljø for unge mennesker. Det er skadelig å bo i feil miljø, mener brødrene.

- Kast oss heller i fengsel! lyder en av formuleringene i brevet.

Øyvind er snar med å understreke at de ikke bare snakker for seg sjøl, først og fremst er han opptatt av å belyse de uverdige boforholdene generelt.

- Mange av oss har et stort hjelpebehov, men det behøver vel ikke bety at vi skal straffes med en plass på sykehjem? spør de i brevet.

- Tvangsplassert

Generalsekretær Lars Ødegård i Norges Handikapforbund tror ikke norske politikere skjønner hva det betyr for unge mennesker å bli plassert på alders- og sykehjem.

- Det er tragisk at vi fortsatt må kjempe for verdige boforhold, sier Ødegård til Dagbladet.
Han viser til at Stortinget har uttalt at funksjonshemmede har krav på egnet bolig.

- Men kommunen følger ikke opp. I fjor ble det bevilget 63 millioner kroner til utflytting, kommunene brukte bare 27. Det skorter ikke på penger, men på politisk vilje og handlekraft, mener generalsekretæren som kaller bosituasjonen for tvangsplassering.

- Og det paradoksale er at vi har fått reformer som tømmer institusjonene for psykisk utviklingshemmede. Men fysisk funksjonshemmede oppbevares fortsatt i aldershjem, påpeker Lars Ødegård.

- Tungt å kjempe

De to Narvik-brødrene er avhengige av hjelp 24 timer i døgnet. Drømmen er et eget hus. Plasseringen på Kveldsol var midlertidig. Men årene går fort.

Formannskapet i Narvik er orientert om deres situasjon. Politikerne har lovt å gjøre alt de kan for å hjelpe Bjørn og Øyvind.

- Ingen ting kommer av seg sjøl. Det er steinhardt å stå på sjøl. Men vi vil leve, ikke bare eksistere. Vi vet at vi vil dø unge, vi har allerede slått de fleste prognoser for hvor lenge vi vil få leve, sier Øyvind.

Brødrene håper at Norge kan følge de andre nordiske landene og i lovs form sikre retten til å få nødvendig faglig hjelp til å klare seg i egen bolig.

- Øyvind og Bjørn Hansen skal få et bedre botilbud, lover Narvik-ordfører Odd G. Andreassen.

Brødrene Øyvind og Bjørn Hansen
Hele Norges coronakart