- Kast politikerne ut av Nobelkomiteen

Den danske fredsforskeren Jan Øberg (62) mener Stortinget har misforstått sin rolle.

KOMITEEN: Tidligere toppolitikere i Nobelkomiteen på rekke og rad da USAs president Barack Obama fikk fredsprisen i Oslo Rådhus i 2009, fra venstre Thorbjørn Jagland, Obama, Kaci Kullmann Five og Sissel Rønbeck.  Foto:  Eirik Helland Urke / Daglbadet
KOMITEEN: Tidligere toppolitikere i Nobelkomiteen på rekke og rad da USAs president Barack Obama fikk fredsprisen i Oslo Rådhus i 2009, fra venstre Thorbjørn Jagland, Obama, Kaci Kullmann Five og Sissel Rønbeck. Foto: Eirik Helland Urke / DaglbadetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Stortinget skal oppnevne medlemmer til Nobelkomiteen, men det er da ikke forutsetningen å nominere sine egne. Vi trenger en ny internasjonal komite uten pensjonerte politikere, som kan tenke utenfor boksen, sier Dr. Jan Øberg.
- Pensjonerte politikere deler jo ikke ut kjemiprisen, sier han.

62-åringen har bakgrunn som generalsekretær for Den Danske Fredsfond i København. Siden 1986 har han vært leder av Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning (TFF), i Lund i Sverige, og har meklet i mange internasjonale konfliktområder.
Ikke relevant Jan Øberg er sterkt kritisk til tenkningen rundt fredsprisavgjørelsene.

- Man har lett for å glemme at Nobels Fredspris er en nedrustnings- og avmilitariseringspris. Da ser man hvor galt det var å gi den til Obama.

All ære til 16-årige Malala Yousafzai. Det er imponerende det hun har fått til. Men menneskerettigheter er ikke relevant i forhold til fredsprisen.
Slik også med Al Gore, gjerne en miljøpris, men absolutt ikke en fredspris, sier Jan Øberg.

Etterlyser mot Han etterlyser mot hos Nobelkomiteen.

- Tenk om de hadde turt å gi fredsprisen til en vestlig dissident, som Daniel Ellsberg.

Det ville vært en avgjørelse det sto respekt av. Ellsberg har vært en verdig kandidat helt siden han snudde opinionen i USA mot Vietnamkrigen og har kjempet mot atomvåpen, opprustning og intervensjonisme, sier Jan Øberg.

Opplever det feigt Han mener årets fredspristildeling er innenfor rammene for Alfred Nobels testamente.

Da EU fikk Nobel Fredspris i fjor, mente dansken at nobelkomiteens avgjørelse var en skandale. Nå er han mer positiv.

- Jeg synes det er bra med fokus på kjemiske våpen, men mitt spørsmål er da: Hvorfor bare snakke om Syria? Når skal Egypts og Israels kjemiske våpen og Israels atomvåpen avrustes, spør Jan Øberg.
- Jeg opplever det feigt at Nobelkomiteen ikke nevner Iran, fordi det iranske folk den befolkningen som har lidd mest av kjemiske våpen. Flere enn 100 000 er skadde eller døde på grunn av Saddam Husseins kjemiske krigføring. Og det var vesten som ga ham muligheten, sier fredsforskeren.

KRITISK: Fredsforsker Jan Øberg.
KRITISK: Fredsforsker Jan Øberg. Vis mer