Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre-profil ut mot Ap og abortdemonstrantene

- Kast strikkepinnene!

Ap-reaksjonene er langt over streken, sier Høyres Heidi Nordby Lunde. Hun reagerer også på abortdemonstranters bruk av strikkepinner og blodige truser.

ABORTDEMONSTRASJON: Christina Fraas arrangerte en blodig demonstrasjon utenfor Stortinget torsdag ettermiddag. Her er meddemonstrantene Jeanette, Nastaran Marie og Lene Elisabeth. Foto: Wilde Siem
ABORTDEMONSTRASJON: Christina Fraas arrangerte en blodig demonstrasjon utenfor Stortinget torsdag ettermiddag. Her er meddemonstrantene Jeanette, Nastaran Marie og Lene Elisabeth. Foto: Wilde Siem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I går etterlyste Aps representanter de liberale høyrekvinnene i debatten. Jeg er en av dem. Og jeg mener at de som nå raser mot regjeringen i sosiale medier og demonstranter som møter opp med blodige truser og strikkepinner har bikket helt over, skriver Heidi Nordby Lunde i en epost til Dagbladet.

- Det er ingen grunn til å reagere som de gjør, sier hun.

Det er dagen derpå på Stortinget. Rett over midnatt natt til fredag ble abortloven endret med 105 mot 64 stemmer. Reaksjonene var svært skarpe fra venstresiden på Stortinget så vel som fra demonstrantene som hadde tatt oppstilling utenfor.

ABORT: Da Christina Fraas hørte nyheten om de nye abortlovene i Alabama, som nesten tilsier abortforbud, klarte hun ikke unngå å si noe. Video: Privat. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Enkelte aktivister stilte med blodfargede truser og strikkepinner. Andre hadde kostymer kjent fra TV-serien Handmaid's Tale. Heidi Nordby Lunde mener protestene er ute av alle proporsjoner.

- Kast strikkepinnene

- Jeg tror de aller fleste kvinner og menn ser at det ikke er sånn at et fascistisk, undertrykkende regime er i ferd med å bli innført i Norge, sier Høyre-profilen.

Hun mener demonstrantene bidrar til å skape usikkerhet om abortretten.

- Retten til selvbestemt abort står fast, og er ikke gjenstand for debatt. Aksjonistene kan kaste strikkepinnene og Handmaid's-kostymene, sier hun.

Heidi Nordby Lunde er også oppgitt over Ap-representanters omtale og gjengivelse av lovendringen på sosiale medier og ellers. Hun viser til at flere sentrale Ap-politikere under stortingsdebatten torsdag kveld advarte om at innstrammingene kan være et første steg på veien mot nye skjerpelser.

- Over streken

REAGERER: Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde. Foto: Gunnar Ringheim
REAGERER: Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde. Foto: Gunnar Ringheim Vis mer

Partileder Jonas Gahr Støre trakk selv parallellene til abortdebatten i USA i et intervju med Dagbladet.

- Hvis vi løfter blikket, så ser vi at det fra høyresiden og fra religiøst hold i mange land gjøres framstøt for å innskrenke kvinners rettigheter og selvbestemmelse, sa Støre.

- Når jeg ser på utviklingen i USA og andre land, så mener jeg det er naivt å tro at dette spørsmålet er avgjort en gang for alle, fortsatte han.

Heidi Nordby Lunde mener Støre og Ap går langt over streken.

- Ap gjør seg selv høye og mørke i en sak som de selv slepte bena etter seg på, og som fortjener en langt mer anstendig tone enn hva Ap legger opp til, sier hun og fortsetter:

- Ap har innrømmet at abortloven opprinnelig ikke regulerte fosterreduksjon. Ny teknologi og metode har ført til et lovtomt rom i abortloven, noe Jonas Gahr Støre ble bedt om å regulere da han var helseminister, men ikke gjorde.

Kritisk

Nordby Lunde er også kritisk til selve historieframstillingen som Ap stiller seg bak. Hun viser til tolkningen av loven som ble gjort av Justisdepartementet i 2016.

- Dersom det var en historisk innstramming, så må Justisdepartementets nytolkning ha vært en historisk utvidelse av retten til abort uten at Stortinget var involvert, sier hun.

Arbeiderpartiets helsepolitiske talskvinne Ingvild Kjerkol avviser at partiet overdriver omfanget av lovendringen som regjeringspartiene og brorparten av Sps gruppe natt til fredag sikret flertall for.

- KrF har levert et forslag om å grunnlovsfeste retten til liv. Hvilke konsekvenser det ville hatt for norsk abortlov, det aner vi. Det er krefter her, som ønsker seg mye lenger i en restriktiv retning enn det de fikk flertall for i dag, sier hun.

Samtidig fastholder hun at lovendringen som KrF fikk gjennomslag for, er dramatisk nok i seg selv.

- Flere kvinner må møte i abortnemnd med denne loven enn den gamle. Det er et tilbakesteg for kvinners selvbestemmelse, som Erna forhandlet bort med åpent vindu for å beholde regjeringsmakt, sa hun til Dagbladet da voteringen var over.

- Tøys

Også Venstres Guri Melby reagerer på Støres uttalelse.

- Påstandene om at dette er første skritt på vei mot amerikanske tilstander, mener jeg er tøys. De skaper ubegrunnet frykt. Det er ingenting i den norske debatten eller praksisen rundt abort som viser at vi er på vei til amerikanske tilstander, sier hun.

«TØYS»: Guri Melby reagerer på Støres uttalelse Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
«TØYS»: Guri Melby reagerer på Støres uttalelse Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Hun sier hun står rakrygget bak sin stemme i går.

- Jeg er grunnleggende sett enig med de som mener at denne lovendringen ikke er nødvendig, jeg tror kvinner klarer å ta denne beslutningen helt fint selv. Men jeg blir samtidig provosert av de som forsøker å lage denne debatten til noe mer enn den er. Jeg mener det blir feil å si at nå er det mørkemenn som overtar, når vi ender med et regelverk omtrent likt det Jonas Gahr Støre praktiserte, sier hun.

Slår tilbake

Influenser Christina Fraas, bedre kjent under navnet «Kirsebærhagen» sto bak protesten. Natt til torsdag publiserte hun bilder av 30 kvinner med blodige underliv på Instagram, for å vise sin avsky for innstrammingene.

Før Dagbladet i det hele tatt har forelagt Nordby Lundes kritikk, svarer hun kontant:

- Alle sier omtrent det samme. Det legges fram som at fosterreduksjon skal inn under den abortloven vi allerede har, men det stemmer jo ikke. Det handler om at du nå må til nemd uansett, ikke bare etter uke 12.

BLODIG: Christina Fraas iført blodig truse foran Stortinget. Foto: Kristine Slyngstad
BLODIG: Christina Fraas iført blodig truse foran Stortinget. Foto: Kristine Slyngstad Vis mer

- Dessuten handler det ikke bare om de få kvinnene som blir nødt til å møte i nemd for å få en fosterreduksjon. Det er et større bilde her, som handler om at loven endres slik at man ikke fårde samme rettighetene. De strammer inn loven for første gang på 40 år. Da er det enklere å ta flere steg i feil retning, spesielt når vi ser hva som skjer i resten av verden, fortsetter hun.

- Ikke for gøy

Fraas sier hun med glede kaster både strikkepinner og kostymer, slik Nordby Lunde inviterer til. Men da må noe skje først.

- Det er ingenting som hadde vært bedre enn å kaste strikkepinnene og «Handmaid»-kostymene, vi går ikke med det fordi vi synes det er gøy. Men vi må tydeligvis bruke tydelige virkemidler for å vise at vi, og folket, ikke er med på dette, sier hun til Dagbladet.

Protesten har fått massiv respons, og i morges fikk Fraas flere meldinger fra unge jenter som sa at de våknet til nyheten og begynte å gråte.

Hun mener Nordby Lunde, i likhet med flere andre politikere, snakker om lovendringene på en så komplisert måte at de gjør det vanskelig for de unge kvinnene som rammes av innstrammingene å forstå hva det er som skjer.

- De kommunisererpå en måte som får det til å virke som en bagatell, det gjør meg sur. Unge jenter har vokst opp superpriviligerte og er derfor kanskje litt naive. Da er det farlig at politikerne snakker seg rundt grøten og bort fra faktum i saken. Jeg skulle ønske de kunne snakke om dette på en måte som unge forstår, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!