Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kast ut observatørene

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman går hardt ut mot Norge.

LIKER IKKE NORSKE OBSERVATØRER: Den israelske utenriksministeren Avigdor Lieberman sier nå at Israel må vurdere om de skal tillate norske observatører i Hebron. Her er Støre (midten) på besøk i Hebrons gamleby i juni i fjor. Foto: Afp/Scanpix
LIKER IKKE NORSKE OBSERVATØRER: Den israelske utenriksministeren Avigdor Lieberman sier nå at Israel må vurdere om de skal tillate norske observatører i Hebron. Her er Støre (midten) på besøk i Hebrons gamleby i juni i fjor. Foto: Afp/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Israels utenriksminister Avigdor Lieberman er ikke nådig når det gjelder Norges TIPH-observatører i den palestinske byen Hebron. Nå sier han at Norge er for «fiendtlige» til å ha observatører i Hebron, melder den israelske avisa Ha'aretz.

Den høylydte utenriksministeren mener altså nå at Israel må vurdere å utvise de norske observatørene i Hebron på grunn av Oslos «fiendtlighet» mot Israel, sa Lieberman i kabinettet i går.

- Vi lever jo her i beste velgående, er det eneste jeg kan si. Dette er politikk og det tar UD seg av, sier den norske sjefen for TIPH-observatørstyrkene, brigader Britt Brestrup til Dagbladet på telefon.

Veloverveid utspill?
Lieberman argumenterte for at Israel må vurdere sitt forhold til Norge. Å utvise observatørene kan være en løsning.

- Jeg er spent på å vite om dette er et enkeltutsagn fra en statsråd eller et veloverveid utspill på vegne av en regjering, sier Arnstein Øverkil, som har vært sjef for TIPH-styrkene i hele fire perioder.

Den erfarne TIPH-mannen har bodd og ledet TIPH-styrken i Hebron i nesten fire år. Han kjenner dermed svært godt til den urolige byen - og de mange ryktene som stadig oppstår.

- Også mens jeg var der gikk ryktene om at Israel gjerne så at hele TIPH forsvant, men jeg oppfattet at det var rykter, som vi selvsagt merket oss. Men Norge er jo i TIPH etter invitasjon fra partene, som er den israelske regjering og de palestinske selvstyremyndighetene. Her skal jo også Norge ha ledelsen, sier Øverkil, og fortsetter:

- Norge har jo topposisjoner både i UNSCO og MFO. Norge har en norsk kommandør i begge organisasjoner, så det som slo meg er at hvis Israel skal være konsekvente, må det jo være flere som skal ut, sier Øverkil.

Møtte Støre i New York
I et møte med Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre i New York i forrige uke, protesterte Lieberman mot at Norge har kanaler til den islamittiske grupperingen Hamas. I tillegg nevnte Lieberman at han er i mot at Norge sponser feiringen av 100-årsjubileet til Knut Hamsun, skriver Ha'aretz.

- Nå kan det være tida for å vurdere våre forbindelser med dem, og revurdere vår holdning til saker som er viktige for dem, som observatørene i Hebron, sa Lieberman videre.

Forholdet mellom Jerusalem og Oslo har blitt mer spent den siste tida, skriver Ha'aretz, og viser til at det norske oljefondet trakk seg ut av det israelske selskapet Elbit Systems.

TIPH-observatørene (Temporary International Presence in Hebron) begynte sin observatørrolle i 1994, etter en avtale mellom Israel og palestinske myndigheter etter at den jødiske ekstremisten Baruch Goldstein drepte 29 muslimer mens de ba i den hellige moskéen i Hebron.

Dagbladet følger saken videre utover dagen.

VIL VURDERE NORGE: Israels utenriksminister Avigdor Lieberman liker ikke Oslos «fientlighet» mot Israel. Foto: Ap/Scanpix
VIL VURDERE NORGE: Israels utenriksminister Avigdor Lieberman liker ikke Oslos «fientlighet» mot Israel. Foto: Ap/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling