- Kast ut Sinn Fein

LONDON (Dagbladet): Førsteminister David Trimbles avgang har sendt Nord-Irland ut i en alvorlig politisk krise. Seamus Mallon fra det republikanske SDLP-partiet gikk i går ut og sa at Sinn Fein bør kastes ut av lokalforsamlingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed er freden blant republikanerne brutt. Mallon oppfordret i avisa The Independent statsminister Tony Blair til å innta en hardere holdning overfor Sinn Fein, som er IRAs politiske fløy. Han ber Blair ta det første steget for å kaste Sinn Fein ut av regjeringen. Slik vil han true IRA til å starte nedrustningen.

Ikke ei kule

IRA har hittil ikke levert inn ei eneste kule eller et eneste gevær. Det viser en rapport den uavhengige nedrustningskommisjonen la fram i går. Ifølge langfredagsavtalen skulle nedrustningen ha startet for lengst.

Den folkevalgte lokalregjeringen ble ledet av protestanten David Trimble og med katolikken Seamus Mallon som nestleder. Nå vil forsamlingen kunne fortsette å arbeide som en lokalregjering i seks uker. Deretter må London overta styringen, eller det må skrives ut nyvalg. Det siste er verken Unionistpartiet eller det republikanske SDLP interessert i, fordi begge tapte stemmer ved parlamentsvalget i juni og frykter større tap i et nytt valg til lokalforsamlingen.

David Trimble gikk av i håp om at den britiske og den irske regjeringen skulle sette Sinn Fein under press, slik at IRA begynner å gi fra seg våpen. Faren er at Trimble ved sin resignasjon bare oppmuntrer ekstreme protestanter til å fortsette sine angrep på katolikkene og bruke de protestantiske marsjene som en unnskyldning for å stelle i stand ny uro.

Mer bråk

Neste søndag er det tid for den årlige marsjen i Drumcree. Den har flere ganger ført til voldsomme sammenstøt. Terroristene i den protestantiske LVF-organisasjonen (Loyalist Volunteer Force), som ikke respekterer våpenhvilen, har truet med å bruke alle midler for at Oransjeordenen skal få lov å marsjere gjennom den katolske gata Garvachy Road.

Det er ventet bråk, og britene har sendt forsterkninger på 2000 soldater for å hindre sammenstøt.