PÅ GATA: Ashley (i midten) på vei for å få plass i herberg sammen med barna på fem, ett og tre. Til venstre hjelper vennen Coren henne med de få eiendelene familien har. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
PÅ GATA: Ashley (i midten) på vei for å få plass i herberg sammen med barna på fem, ett og tre. Til venstre hjelper vennen Coren henne med de få eiendelene familien har. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / DagbladetVis mer

Kasta på gata

Ashley og barna på ett, tre og fem er blant de 60 000 hjemløse i New York. Aldri har situasjonen vært mer akutt i verdensmetropolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): - Vi skal inn til sosialarbeideren for å fortelle om hva slags behov vi har. Så skal de sende oss videre til et herberg, forklarer Ashley til Dagbladet tydelig nervøs for hva familien kan ha i vente.

Vi treffer henne sammen med barna og vennen Coren utenfor inntakskontoret til de kommunale herbergene i verdensmetropolen. Etter bare to måneder i byen klarte hun ikke lenger å betale husleia for seg og de tre barna, og hun ble kastet ut. Ashley og de tre barna har samlet sine viktigste eiendeler i kofferter og sleper de med seg inn på kontoret sammen med en jevn strøm av andre hjemløse.

Hver natt sover mer enn 53 615 mennesker i byens overfylte herberger, ifølge de nyeste tallene. Interesseorganisasjonen Coalition for the Homeless anslår at det totalt er mer enn 60 000 hjemløse i New York. Av disse er mer enn 22 000 barn. Det er 73 prosent flere enn i 2002.

Fyller baseballstadion - For ett år siden sa vi at de som bor i herbergene nesten kunne fylt Yankee Stadium. Nå ville ikke alle fått plass der inne. 1300 hadde blitt stående utenfor, opplyser senior politisk analytiker i Coalition for the Homeless, Patrick Markee, til Dagbladet.

Det er for lengst veldokumentert at levekårene i mange av herbergene er elendige. Bygningene er nedslitte, hygienen dårlig, og det er rapportert om både vold og seksuelle overgrep. En omfattende og hjerteskjærende reportasjeserie i New York Times i desember førte dessuten til at byen har fjernet 400 barn og deres familier fra herberger fordi inspektørene konkluderte med at var uegnede for barn.

Likevel forsøker Ashley å være positiv.

- De har faktisk behandlet oss temmelig anstendig så langt. Men dette er jo en forferdelig situasjon å være i, forteller hun til Dagbladet.

- En fulltidsjobb Kalvin, som ikke vil ha etternavnet eller bilde av seg og familien på trykk, kommer ut fra det samme kontoret tydelig opprørt.
Ved siden av ham står to av barna og kona. I en barnevogn koblet til en oksygentank sitter en av sønnene.

- Sønnen min er syk og må gå med oksygentank. Jeg har selv hatt tre nyretransplantasjoner. Så blir vi plassert i tredje etasje uten heis, i en herbergsleilighet uten ventilasjon og med mugg og råte. De gjør det ikke lett for oss. Å takle dette er mer enn en fulltidsjobb, sier Kalvin til Dagbladet.

Byens nye borgermesteren, Bill de Blasio, har lovet å snu politiske vedtak som han mener har fått antallet hjemløse til å skyte i været i utgangspunktet. Blant annet har han varslet en massiv satsing på bygging av rimelige sosialboliger,

NY BORGERMESTER: New Yorks nye borgermester, Bill de Blasio, har fått en hjemløskrise i fanget. Han varsler omfattende tiltak. Foto: Andrew Burton/Getty Images/AFP
NY BORGERMESTER: New Yorks nye borgermester, Bill de Blasio, har fått en hjemløskrise i fanget. Han varsler omfattende tiltak. Foto: Andrew Burton/Getty Images/AFP Vis mer

- Politikere lover mye. Spørsmålet er om han følger opp dette. Bloomberg var i hvert fall helt forferdelig, sier Coren om den forrige borgermesteren.

- Hjemløskrise Under Michael Bloomberg endret blant annet New York sine retningslinjer slik at fattige ikke lenger fikk tilgang på lange leiekontrakter i føderale sosialboliger. I stedet fikk de kortvarig støtte til å betale husleia. Det førte til at mange ble hjemløse gang på gang når den kortvarige støtta forsvant.

- Som en følge av borgermester Bloombergs katastrofale politikk overfor hjemløse og New Yorks forverrede boligsituasjon og økt ulikhet, har borgermester de Blasio arvet en hjemløskrise som var utenkelig for få år siden, mener Markee.

de Blasio endret allerede i vinter praksisen fra Bloombergs tid som hindret at familier kunne søke nødhjelp i herberger dersom temperaturen sank under 0 grader. Flere endringer er sannsynligvis på vei.

- Tallene fra Coalition for the Homeless understreker behovet for ytterligere boliger for hjemløse, et mål som de Blasio også deler, sier de Blasios talskvinne, Maibe Ponet.