- Kaster 650 millioner ut vinduet

Vaksinevanvidd, sier professor om svineinfluensaen.

 BRA OG BILLIG:  Ekstra håndhygiene koster arbeidsplassene noen millioner. Men det er lommerusk mot full vaksinering. Illustrasjonsfoto: BERIT ROALD, SCANPIX.
BRA OG BILLIG: Ekstra håndhygiene koster arbeidsplassene noen millioner. Men det er lommerusk mot full vaksinering. Illustrasjonsfoto: BERIT ROALD, SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Professor Jan Helge Solbakk mener Helsedirektoratet hausser opp svineinfluensaen utover alle rimelige rammer. Helsemyndighetene har bestilt 9,4 millioner doser vaksine til 69 kroner stykket.
Det gir en samlet prislapp på 650 millioner før selve jobben med å vaksinere starter.
Vaksinen vil komme til Norge i månedsskiftet september - oktober, og vil først bli testet ut på friske personer mellom 16 og 60 år.

- Det er vanvittig å bruke så mye penger på å kjøpe inn vaksine til hele befolkningen. Det er å kaste penger ut av vinduet, sier professoren i medisinsk etikk til Vårt Land.

- Som en vanlig forkjølelse
Solbakk peker på at vaksinen ikke er skikkelig utprøvd og at minst 98 prosent av befolkningen ikke vil merke noe som helst til svineinfluensaen utover de kortvarige plagene som en lettere influensa eller en vanlig forkjølelse medfører.

Vaksinen må settes to ganger for at den skal være effektiv.
Derfor har helsemyndightene bestilt 9,4 millioner vaksiner fra legemiddelselskapet GlaxoSmithKline, som ifølge Dagsavisen vil ha 20 milliarder kroner i overskudd på kontraktene med Norge og 15 andre land.

Avtale uten risiko
Og produsenten har fått garantier fra norske myndigheter om å slippe erstatningsansvar hvis ikke vaksinen virker planen.

- Dette er en spesiell avtale på grunn av pandemisituasjonen. Bakgrunnen er behovet for rask leveranse av vaksine. Vi har ikke samme erstatningsfriheten når det gjelder andre vaksiner vi produserer for Norge, sier administrerende direktør Åge Nærdal i den norske avdelingen av legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline (GSK) til Stavanger Aftenblad.


Han legger til at avtalen om erstatningsfrihet ikke gjelder hvis GSK skulle skade selve vaksinen ved å gjøre alvorlige produksjonsfeil.

Ifølge Folkehelseinstituttet vil ikke Norge ikke ta vaksinen i bruk før den er godkjent av EMEA (European Medicines Agency), EUs organ for godkjenning av nye medisiner.


-Aldri hørt om en slik avtale

Stortingsrepresentant og lege Olav Gunnar Ballo (SV) er betenkt over avtalen.

- Jeg vil ta det opp med helseministeren, sier Ballo.

- Jeg aldri hørt om en avtale der et legemiddelfirma kan frasi seg alt erstatningsansvar. Det er åpenbart at produsenten skal ha bevisbyrden, og svare for virkninger og bivirkninger den burde være kjent med, sier SV-representanten, ifølge NTB.

Han ser imidlertid at myndighetene i forberedelsene til en pandemi kan bli tvunget til å velge akutte løsninger.

 -VANVIDD:  Det er rent vanvidd å bruke 650 millioner kroner på å gi hver nordmann to sprøytestikk, mener professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo, Jan Helge Solbakk. Illustrasjonsfoto: BERIT ROALD, SCANPIX.
-VANVIDD: Det er rent vanvidd å bruke 650 millioner kroner på å gi hver nordmann to sprøytestikk, mener professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo, Jan Helge Solbakk. Illustrasjonsfoto: BERIT ROALD, SCANPIX. Vis mer