Kaster A-våpen

NEW YORK (Dagbladet): - Avtalen visker ut de siste restene av den kalde krigen, sa president George Bush da han i går offentliggjorde at USA og Russland er blitt enige om en ny kjernefysisk nedrustningsavtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et dokument på tre sider markerer enigheten om å ruste ned dagens atomvåpenarsenaler fra 7000 ladninger i «aktiv tjeneste» til mellom 1700 og 2200 stridshoder.

I Moskva hilste den russiske presidenten Vladimir Putin avtalen velkommen som en positiv markering foran toppmøtet i Moskva mellom Putin og Bush i neste uke, der avtalen vil bli undertegnet.

- Vi er svært fornøyd med resultatet av våre felles anstrengelser, sa Putin i går.

Bush ga seg

- Uten presidentens egen, aktive oppfølging, ville det ha vært vanskelig å nå fram til enighet, sa han også.

Rammeverket for avtalen kom som en ensidig erklæring fra president George Bush under det forrige toppmøtet mellom de to statslederne på presidentens ranch i Crawford, Texas, i desember i fjor. Da erklærte Bush samtidig at det ikke var verken nødvendig eller hensiktsmessig å nedfelle avtalen i en tekst som skulle underskrives.

Enkel avtaletekst

Presidenten Putin erklærte seg enig i intensjonene, men insisterte på en underskrevet avtaletekst, som nå er ferdig forhandlet mellom partene i løpet av mindre enn et halvt år. Avtalen må nå godkjennes av Senatet, noe Bush ønsket å slippe.

Avtaleteksten er vesentlig mindre detaljert enn tidligere avtaleverk, som inneholdt mange hundre sider med nøyaktige beskrivelser og bestemmelser.

Skepsis

Gårsdagens avtale ble møtt med skeptiske ekspertuttalelser i Moskva. Tidligere generalmajor Vladimir Dvorkin, som var nedrustningsforhandler i Sovjet-tida, sier til nyhetsbyrået AP at «USA har vist hvordan landet ser på slike avtaler», og viser til at Bush-regjeringen har sagt opp og trekker seg ut av antirakettforsvarsavtalen fra 1972.

Ett av hovedproblemene i de nyeste forhandlingene har vært at USA vil lagre en god del av våpnene som tas ut av tjeneste. En anonym kilde sa i går til AP at avtalen åpner for lagring av noen stridshoder, og for ødeleggelse av andre.

FINNER TONEN: Presidentene Vladimir Putin og George W. Bush fant tonen da de møttes i USA sist høst. Nå er de enige om en historisk nedrustningsavtale og møtes i Moskva i neste uke for å signere dokumentet.