- Kaster dritt som en republikaner

Hillary til kraftig motangrep. - Men nå blir Obama farlig, spår Dagbladet.nos valgekspert Svein Melby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hillary Clintons motstandere i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat hadde gode kort på hånda foran nattas direktesendte tv-debatt i Las Vegas. Under forrige debatt vaklet Hillary under kraftige angrep fra rivalene Barack Obama og John Edwards, og ble tvunget på defensiven etter å ha vært et nærmest uangripelig førstevalg for demokratene i månedsvis.

Det var derfor knyttet stor spenning til om Hillary skulle klare å slå tilbake.

Hun har blitt beskyldt for å være unnvikende og uklar på viktige spørsmål, og var denne gangen langt mer aggressiv.

Svein Melby, leder ved Senter for transatlantiske studier, mener primærvalgkampen nå har blitt svært spennende.

- Hillary kjemper tilbake, og gjorde det bra i denne debatten. Hun har kanskje klart å stoppe tilbakeslaget. Men samtidig framstår Barack Obama mer og mer som anti-Hillary-kandidaten, og det kan bli veldig interessant om demokrater som har vært splittet på flere kandidater nå samler seg om ham, sier Dagbladet.nos ekspert, som er en av Norges fremste forskere på amerikansk politikk.

- Gir ikke klare svar

På riksdekkende tv i natt gikk Obama fra start til et nytt angrep på sin fremste motstander.

- Det som det amerikanske folk ser etter akkurat nå er klare svar på vanskelige spørsmål, og det er ikke hva vi har sett fra senator Clinton i forhold til en hel rekke temaer, sa Illinois-senatoren ifølge nyhetsbyrået APs referat.

SÅ VAR DET OSS...: Barack Obama er i ferd med å etablere seg som Hillary Clintons hovedmotstander. Foto: Jae C. Hong / AP
SÅ VAR DET OSS...: Barack Obama er i ferd med å etablere seg som Hillary Clintons hovedmotstander. Foto: Jae C. Hong / AP Vis mer

Igjen prøvde imidlertid John Edwards å overgå Obamas syrligheter.

- Hun sier hun vil ta med seg endring til Washington, mens hun fortsetter å forsvare et system som ikke fungerer, som er ødelagt, rigget, som er korrupt, tordnet han.

- Jeg har akkurat blitt personlig angrepet igjen, avbrøt Clinton.

- Jeg har ikke noe problemet med å måtte forsvare tidligere ståsted i saker, men når noen begynner med å kaste møkk så må det være lov å håpe at det i hvert fall er presist og ikke rett ut av den republikanske læreboka.

- Spiller ikke kjønnskortet

Hillary gikk også til motangrep på sak, og mener blant annet at Barack Obamas plan for universelle helsetjenester i USA har sentrale hull, og at Edwards sviktet som visepresidentkandidat i 2004 ved å ikke fronte det samme temaet.

Clinton svarte samtidigpå antydninger om at hun spiller «kjønnskortet» som den eneste kvinnelige kandidat i presidentvalgkampen.

- Jeg spiller ikke kjønnskortet her i Las Vegas. Jeg prøver å spille vinnerkortet, sa hun på podiumet i USAs gamblerhovedstad.

- Kaster dritt som en republikaner

Svein Melby mener Hillary selv har bidratt til å befeste Obama som hovedmotstander, og at det kan bli svært farlig for Clinton-leiren.

- For bare noen uker siden var det mange som var skråsikre på at Hillary hadde kandidaturet i sin hule hånd, men nå flyter alt mye mer. Nå er spørsmålet om demokratene foretrekker det trygge eller tørster etter mer endring, sier forskeren til Dagbladet.no.

- Hillary tilhører samme generasjon som George W. Bush, og representerer mye av det samme maktapparatet i Washington D.C., mens Obama åpenbart representerer en ny linje, mener Melby.

Andre kandidater enn Clinton, Obama og Edwards har nå vanskelig for å få oppmerksomhet blant demokratene. Mens Bill Richardson klarte å få inn noen stikk mot det ledende trekløveret, var Joseph Biden og Chris Dodd i natt satt på sidelinja.

- Å, nei, ikke tving meg til å snakke, sa en sarkastisk og påtatt forskrekket Biden da CNN-programleder Wolf Blitzer henvendte seg til senatoren rundt et kvarter ut i debatten.

<B>ANONYME:</B> Demokratene har på papiret sju potensielle kandidater til presidentvalget, men i realiteten er det nå bare Clinton, Obama og Edwards det står om.
<B>INTERESSANT UTVIKLING:</B> Dagbladet.nos USA-ekspert Svein Melby tror Hillary Clinton nå virkelig må kjempe for å bli demokratenes kandidat, i motsetning til hva mange trodde for noen få uker siden.
<B>PÅ SIDELINJA?:</B> John Edwards er inne i en svært god periode, men det ser det ut til at også Obama trekker veksler på.