Kaster egg og stein

Innen midnatt skal de jødiske bosetterne være ute av Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egg og stein haglet gjennom lufta da israelske sikkerhetsstyrker forsøkte å komme seg fram til de jødiske bosetterne som nekter å forlate Gazastripen. Rundt 50 personer ble pågrepet.

Tirsdagens sammenstøt er de tøffeste siden evakueringen av de jødiske bosettingene startet søndag kveld, og de kom allerede flere timer før fristen, som var satt til midnatt tirsdag. Da måtte alle israelere ha forlatt området.

De israelske sikkerhetsstyrkene pågrep i løpet av formiddagen rundt 50 personer som hindret politiet og soldatene å hjelpe bosetterne som er i ferd med å flytte ut. Men israelske myndigheter håper likevel at halvparten av bosetterne skal forlate området frivillig.

Kuttet porten

Sammenstøtene skjedde ved inngangen til den største bosettingen Neve Dekalim, hvor demonstranter forsøkte å hindre de rundt 120 flyttebilene å komme inn.

Tirsdag morgen måtte israelsk politi kutte seg gjennom porten til bosettingen. Der ble de møtt av en stor gruppe ungdommer som svarte med å sette fyr på søppelkasser og kastet stein, egg og vannflasker på politiet.

En politimann fikk syre kastet i ansiktet, og flere av bosetterne ble slått til blods.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å beskytte oss mot ulvene. Hvordan kan du gjøre dette mot en annen jøde, spurte Yehuda Glick, som ba sikkerhetsstyrkene om å nekte å følge ordre.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

Polititjenestemenn sier aksjonen ble gjennomført for å gjøre det lettere å forlate bosettingen i løpet av dagen tirsdag. Bosettere som ikke har dratt innen midnatt vil miste den økonomiske kompensasjonen fra regjeringen.

Infiltratører

– Vi vil gjøre alt vi kan, både hæren og politiet, for at denne prosessen skal gå rolig og ordentlig for seg, og en hver som oppfører seg ulovlig vil bli behandlet i henhold til loven, sier forsvarsminister Shaul Mofaz.

Han sier han regner med at minst halvparten av de 8.500 jødiske bosetterne på Gazastripen vil være ute innen midnatt.

De jødiske bosetterne har erklært at de vil gjøre fredelig motstand. Men myndighetene regner samtidig med at rundt 5.000 jødiske ekstremister utenfra Gaza har infiltrert bosettingene de siste ukene. Mange av dem er fanatiske religiøse ungdom og de er ventet å gjøre voldelig motstand.

En bonde i bosettingen Gahid satte fyr på sitt eget drivhus og bolig for ikke å overlate dem til palestinerne når han forlater området.

(ANB-AP)