Kaster hjelpen etter barna

Nødhjelpen til ofrene for jordskjelvet i Pakistan i de første, kritiske dagene, har vært en tragisk skandale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

PERLEDALEN (Dagbladet): Muslimske velgjørere kjører rundt i biler med religiøse slagord og kaster poser med oppskårne loffskiver etter barna i veikanten. De kaster også kjeks og leskedrikker, gjerne i hele tipakninger. Ofte stopper ikke bilen engang, man kaster bare hjelpen av i fart og farer videre. Målet synes å være å få tømt bilen for varer, og jo mer man har kastet ut i veikanten, jo mer har man hjulpet ofrene for jordskjelvet.

Søppel

Ett barn kan bli den lykkelige eieren av en hel kasse kjeks og et annet løper av sted med en tipakning leskedrikk under armen. Ettersom de ikke sitter på samme sted i veikanten, kan de ikke bytte kjeks mot leskedrikk. Ei gammel kone her sitter på en hel sekk med brukte klær og ei yngre mor der sitter på en sekk mel. Emballasjen ligger nå som strødd søppel langs veien i Perledalen.

Ingen har spurt dem, enn si undersøkt, om de trenger noe av dette. Da hadde de oftest fått til svar at ofrene trenger telt og varme tepper mot regnet og kulda her i fjell og daler i Kashmir.

Fyller opp

Gode mennesker i Lahore i Punjab, øst i landet, har samlet inn gamle klær og noen nye, matvarer, te, gamle madrasser, ulltepper og noen medisiner. De fyller opp en av de gamle, digre lastebilene og sender den tvers over landet til Kashmir, der lastebilene skaper fullstendig trafikkork på de smale fjellveiene. Få av de gode menneskene fra slettelandet har noensinne vært i de mektige fjellene i Kashmir, og knapt noen har sett veiene der. Nødhjelpen sperrer veien for nødhjelpen i Kashmir.

Færre sårede

I veikanten i Bagh-dalen lå en gammel mann på kne og gravde i en haug med brukte klær. Ettersom han var sistemann til mølla fant han lite han kunne bruke. Kleshaugen blir vel liggende der til den råtner. Og på den måten har man flyttet en søppelhaug fra Karachi til Kashmir.

Vi møtte et lag på tjue leger og sjukepleiere, egentlig studenter, som hadde reist på egen hånd fra Faisalabad til Rawalakot for å hjelpe. Men de var flere i antall enn byens gjenværende sårede.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer