Kaster kjæledyra før ferien

I søppelsekker og containere blir katter og smådyr satt ut for å dø. Når ferien står for døra, er de ikke lenger ønsket. Hundrevis av hjemløse kjæledyr fyller Dyrebeskyttelsens lokaler over hele landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Du kan gjøre hva du vil mot dyr i dag, uten å risikere noe, sier artist og dyreelsker Kristian Valen.

Mellom fingrene holder han to ørsmå, nyfødte kattunger. De skulle drepes i går. Eieren sto klar til å dra på ferie og ringte til Dyrenes hus med meldingen: Tar dere ikke imot kattene, drukner jeg både moren og de fire ungene. De er som rotter.

Over hele landet, lider katter og kjæledyr samme skjebne. Passer de ikke inn i ferieplanene, blir de satt ut i skogen for å dø eller bli forlatt.

- Forkastelig

- Dette er klare brudd på de temaene vi tok opp i dyrevernsmeldingen, og dette går på tvers av det etiske grunnlaget den ble bygd på. Der slo vi fast at dyr har en egenverd, og at vi understreket det ansvaret enhver dyreeier har. Dette gjelder også for kjæledyr, sier statssekretær i landbruksdepartementet, Leif Helge Kongshaug (V).

- Alt slik mislighold av dyr er forkastelig. Slike dyreeiere har rett og slett ikke det ansvaret som kreves for å ta seg av dyr, sier Kongshaug.

- Det er et økende problem. Folk blir også mer og mer kyniske i måten de kvitter seg med dyrene på, særlig nå før ferien, sier Jan Ivar Stølan i Dyrebeskyttelsen i Trondheim. Han får hundrevis av henvendelser, men klarer bare å redde et fåtall.

- Det er flere hundre hjemløse dyr bare i Trondheim. Jeg tør ikke tenke på hvordan det er på landsbasis, sier Stølan. I Oslo og Akershus er situasjonen verre.

- Alle vi som driver med dyr, gruer oss til sommeren. I fjor klarte vi å omplassere 600. I år er kapasiteten sprengt for lengst. Jeg får tre eller fire ganger så mange henvendelser fra folk som ikke vil ha kattene sine, sier Kari Berdalen, daglig leder ved Hjelpesenteret ved Mosseveien i Oslo.

Sosiolog Odd Gåsdal ved Universitetet i Bergen mener det er enklere å kaste katter, fordi det ikke er penger å hente på dem.

Bruk-og-kast

- Vi lever i et forbrukersamfunn, der bruk-og-kast-mentaliteten brer om seg. Dessverre ser dette også ut til å gjelde dyrene vi omgir oss med, sier Gåsdal.

- Jo rikere vi blir, desto enklere er det for folk å kaste. Også kjæledyr. Katter og kaniner er det man tjener minst på. Ingen betaler noe særlig for dem. Derfor blir dumping en enkel utvei, sier Gåsdal. Han er overbevist om at dyr som koster mer blir bedre ivaretatt.

- Hunder er mer likt et menneske og kommuniserer ofte bedre med eierne enn et marsvin eller kanin. Dermed blir hunder oftere en integrert del av familien, mener Gåsdal.

Levende i søpla

På Dyrenes Hus i Bærum kryr det av små kattunger på gulvet. Kristian Valen har forelsket seg i dem alle. Det gjorde ikke eierne.

- Vi får mellom femten og tjue telefoner daglig fra folk som vil ha hjelp. Noen vil bare dumpe dyrene sine, mens andre er fortvilet fordi ferien står for døra og ingen kan passe kjæledyra, sier Cecilie Finkelstein.

- Vi har dyr her som er blitt plassert levende i søpla. Kaninen Leo var pakket inn i en svart sekk og lagt i en container, da han tilfeldigvis ble oppdaget. En kattefamilie ble kastet ut fra femte etasje fordi eieren var lei dem, fortviler Finkelstein.

- Voksnes ansvar

- Tar du til deg et dyr, innebærer det et ansvar mange år fram i tid. Og det er de voksnes ansvar. Altfor mange skylder på at barna er gått lei, sier Valen.

Kristian Valens inderlige ønske er at noen av ferieofrene skal finne et nytt hjem. Både han og kjæresten Elin Tvedt har engasjert seg sterkt i kampen for dyrs beskyttelse.

SKULLE DRUKNES: Fem uker gammel skulle denne kattungen druknes. Den og søsknene passet ikke inn i familiens ferieplaner. Kristian Valen som har engasjert seg sterkt i kampen for dyrs beskyttelse håper de kan finne et nytt hjem.