Kaster klærne for oksene

Får fart på heftig debatt om tyrefekting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I ettermiddag kledde et 40-talls kvinner og noen få menn av seg på et av Madrids sentrale torg.

Foto: AFP
Foto: AFP
Foto: AFP
Foto: AFP
Foto: AFP
Foto: AFP
Foto: Reuters
Foto: AFP
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: AFP
Foto: AFP
Foto: AFP
Foto: AFP
Foto: AFP
Foto: AFP
Foto: AFP
Foto: AFP

De smurte teaterblod utover kroppen og holdt korte, farerike spyd på en slik måte at det skulle se ut som de var spiddet.

Spydene var banderiillaer, de korte, fargerike spydene som blir satt i nakken på oksene for å få dem til å senke hodet og angripe i tyrefektingen.

Ved å legge seg ned og bruke sine nakne kropper til å danne bokstavene SOS, håper de å sette søkelyset på den debatten som nok en gang raser i Spania: om tyrefekting skal forbys.

Vil inn på verdensarvlista
Madrid er den byen som holder flest corridaer, som kampen heter, holdes.

Nylig gikk lederen for de regionale myndighetene, Esperanza Aguirre, ut og mente at tyrefekting er en kunst som UNESCO bør inkludere i verdensarvlista, melder Reuters.

Samtidig har de katalanske styresmaktene diskutert tyrefektingens framtid etter at en kampanje samlet 180.000 underskrifter for et totalforbud.

Men tyrefektingen er fortsatt populær i flere regioner i Spania, og årlig arrangeres velbesøkte festivaler i Sevilla, Madrid og Pamplona.

Skjulte EU-midler
Dyrevernorganisasjonen Equanimal hevder overfor Reuters at EU og spanske myndigheter gir tilskudd som til slutt finner veien til tyrefektingsindustrien.

Så mye som 400 millioner euro EU-støttemidler, om lag 3,2 milliarder norske kroner, skal det være snakk om, hevder organisasjonen.

- De ender opp i tyrefektingindustrien, og det skjer på skjult vis, sier Alessandro Zara, som er talsmann for Equanimal, til Reuters.

De refererte til en undersøkelse fra 2006 som viste at 72,1 prosent av den spanske befolkningen ikke var interessert i tyrefekting.

Gruppa har allerede lovet en ny demonstrasjon palmesøndag.

Om den blir med eller uten klær har de ikke sagt noe om.