KLER AV SEG:  12 kvinner har kledd av seg for å støtte Pro Sentrets arbeid for prostituerte kvinner. Karin Evensen bestemte seg for å lage kalenderen da hun ble kraftig provosert av et Ottar-utspill i fjor vinter. Foto: Damekalenderen 2013
KLER AV SEG: 12 kvinner har kledd av seg for å støtte Pro Sentrets arbeid for prostituerte kvinner. Karin Evensen bestemte seg for å lage kalenderen da hun ble kraftig provosert av et Ottar-utspill i fjor vinter. Foto: Damekalenderen 2013Vis mer

Kaster klærne for prostituerte

Søstre Karin (32) og Ellen (39) kler av seg i nakenkalender til støtte for Pro Sentret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor vinter ville Kvinnegruppa Ottar stenge Pro sentret i Oslo, som de mente bidro til å «opprettholde prostitusjonstrafikken». 

Det provoserte privatpersonene og søstrene Karin Kilde (32) og Ellen Kilde Evensen (39) kraftig: Nå har de svart med å lage  «Damekalenderen 2013» - til inntekt for senteret. 

- Hvordan kan det være feminisme å ville legge ned senteret for damer som har det vanskelig? Poenget med kalenderen er å vise støtte til dem som ikke kan velge yrke fra øverste hylle, sier Karin Kilde til Dagbladet.

Pro sentret er hovedstadens hjelpetilbud for prostituerte.

Er feminist I mammapermisjon i fjor vinter oppsøkte Kilde Pro sentret og presenterte sin idé som ble godt mottatt. Verken hun eller søsteren har noen tilknytning til Pro sentret fra før.

«Å støtte disse damene er for oss langt mer feministisk enn dekadente krangler om man skal være tjukk eller tynn på Twitter,» skriver Kilde bak på kalenderen og viser til NRK-programleder Helle Vaagland og kunstner Marianne Aulies nakenbildekrangling om kvinnekropp.

12 modeller er avbildet til hver måned i året, og kalenderen er i salg i utvalgte butikker og deres egen nettside.

-Vi er alle horer På kalenderen skriver hun også: «Vi er alle horer. Men jeg er så heldig at jeg bare trenger å selge kroppen min på et bilde, i håp om å kunne føle meg som et bedre menneske».

- Det å hore har blitt et slags begrep som beskriver hvordan man gjør et kompromiss for å oppnå et ønske. Jeg har ikke veldig lyst til at tusenvis skal se puppene mine, men jeg er stolt av prosjektet, sier hun, og legger til:

- Som Jonatan sier i Brødrene Løvehjerte: Noen ganger må man gjøre ting man egentlig ikke tør, ellers er man ikke noe menneske, men bare en liten lort.

- Hyggelig Leder ved Pro sentret i Oslo, Bjørg Norli, sier til Dagbladet at det «alltid er hyggelig med private initiativ og at folk viser engasjement for den sårbare gruppen» de jobber med.

Den største brukergruppen ved senteret er nigerianske-, etterfulgt av øst-europeiske kvinner. I tillegg kommer norske rusavhengige kvinner.

- At de avfotograferte kvinnene er lettkledte er ikke problematisk fordi bildene er estetiske og godt innenfor hva som er vanlig å se, sier Norli.  

BAR BAK:  Leder ved Pro sentret i Oslo, Bjørg Norli, er fornøyd med initiativet. Foto: Silje Rosenborg / Damekalenderen 2013
BAR BAK: Leder ved Pro sentret i Oslo, Bjørg Norli, er fornøyd med initiativet. Foto: Silje Rosenborg / Damekalenderen 2013 Vis mer