Danmark åpner:

Kaster munnbindet og åpner for 25 000 tilskuere

Danskene ble natt til torsdag, etter over 12 timers forhandlinger, enige om en storstilt gjenåpning av landet. Allerede de nærmeste dagene kan munnbindet kastes og utestedene skjenke alkohol til midnatt.

ÅPNER: Danske myndigheter har i løpet av natta klekket ut en plan for hvordan landet skal gjenåpnes i tida framover. Allerede de nærmeste dagene blir det innført store endringer. Her fra Nyhavn i København. Foto: Terje Pedersen / NTB
ÅPNER: Danske myndigheter har i løpet av natta klekket ut en plan for hvordan landet skal gjenåpnes i tida framover. Allerede de nærmeste dagene blir det innført store endringer. Her fra Nyhavn i København. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

- Det er en markant gjenåpning av det danske samfunn, sa helseminister Magnus Heunicke etter at det var oppnådd enighet i det danske Folketinget rett før klokka 04 natt til torsdag.

Der ble det blant annet bestemt at de aller fleste restriksjonene i Danmark skal være historie innen september, hvor målet er at det bare er utelivet som er underlagt begrensninger.

- Vi står i en gunstig situasjon i Danmark, hvor det er grunn til å gå sommeren optimistisk i møte. Smitteutviklingen befinner seg på et stabilt nivå, mens vaksineringen av danskene fortsetter i et godt tempo, sier justisminister Nick Hækkerup i en pressemelding.

Helseministeren deler optimismen.

- Smitten er på vei ned, 2,5 millioner mennesker har fått minst et vaksinasjonsstikk og det gode været er til vår fordel, sier han.

Dette er planen

  • Munnbindet kan kastes fra mandag 14. juni - bortsett fra stående passasjerer på kollektivtransport.
  • Fra fredag 11. juni utvides åpningstida for serveringssteder fra 22 til 24, med en plan om å kunne holde åpent til klokka 02 fra 15. juli.
  • For serveringssteder der gjestene i hovedsak sitter, fjernes også avstandskravet fra 1. juli.
  • Fra 1. juli kan også opptil 250 personer være samlet innendørs.
  • Fra mandag vil også utfasingen av coronapasset starte på steder hvor det er liten risiko for smitte. Dette omfatter blant annet biblioteker og fritids- og foreningsaktiviteter.
UTFASES: I Danmark er planen at kravet om å framvise coronapass skal være skrotet de aller fleste steder innen 1. september. Tom Little / AFP / NTB
UTFASES: I Danmark er planen at kravet om å framvise coronapass skal være skrotet de aller fleste steder innen 1. september. Tom Little / AFP / NTB Vis mer
  • Fra mandag 14. juni kan alle elever på grunnskolen, samt videregående, vende tilbake. Det anbefales imidlertid at elevene tester seg to ganger i uka. Det samme gjelder dansker som ønsker å vende tilbake til kontoret.
  • Fra 1. september vil kravet om å framvise coronapass være helt fjernet de aller fleste steder. Det vil imidlertid fortsatt være krav om å framvise coronapass på utendørs arrangementer med mer enn 2000 tilskuere, på innendørs arrangementer med ståplasser, samt i utelivet.
  • Det åpnes også for 25 000 tilskuere på Parken arena i København til Danmarks EM-kamper, hvor den første går av stabelen allerede lørdag, når danskene møter Finland. Dansk Boldspil-Union sier imidlertid til dansk TV 2 at de ikke vil være klare til å ta imot så mange tilskuere allerede om to dager. Grensen var opprinnelig satt til i underkant av 16 000.
  • Fra 1. september er planen at det også skal være mulig å gå på nattklubb, og uten andre restriksjoner, dersom coronapass kan framvises. Nattklubbene har vært stengt siden mars 2020.

(Kilde: BT, Ekstra Bladet, NTB)

Coronapass

I Danmark har coronapasset, som blant annet skal sikre europeere trygge reiser i sommer, allerede vært tatt i bruk i noen uker, mens Norge ruller ut sin første versjon av coronapasset fredag.

Det vil bli lagt fram hvordan passet skal brukes innenlands i Norge, i trinn 3 av gjenåpningsplanen, neste uke, skriver NTB.

I Danmark er det utstrakt bruk av passet, som man får etter vaksinasjon, gjennomgått coronasykdom, eller negativ test ikke eldre enn 72 timer, Blant annet må det framvises for å besøke restauranter, barer og fornøyelsesparker.

Selv om kravet om å framvise coronapass fjernes for enkelte steder der smitterisikoen er liten, vil det fortsatt være utstrakt bruk av dette, sier justisminister Hækkerup ifølge NTB.

I Danmark har det også vært åpnet for karantenefrie reiser i noen uker, til landet definert som gule land. Der skal du bare være oppmerksom på din egen sikkerhet, og slipper tidagers karantene etter returen.

ADVARER: Helseminister Bent Høie advarer mot å dele dette på sosiale medier. Video: Regjeringen Vis mer

Norge kan åpne mer til uka

Til forskjell fra Danmark, har Norge valgt å holde seg unna konkrete datoer i sin gjenåpningsplan. Her til lands er hovedregelen at det skal gå minst tre uker mellom hvert trinn, med rom for justeringer.

Regjeringen skal neste uke vurdere om det er forsvarlig at Norge går til trinn 3 av den nasjonale gjenåpningsplanen. Der åpnes det blant annet for normale skjenketider og vurderes å øke grensen hvor mange som kan samles både privat og i det offentlige rom. Det kan også bli aktuelt at flere samles til arrangementer.

Onsdag ble det registrert 904 nye smittetilfeller i Danmark. 122 coronapasienter er innlagt på sykehus.

Dersom smitten stiger bekymringsfullt, helsevesenet overbelastes, eller nye og virusvarianter som gir grunn til bekymring sprer seg hurtig, kan faser av gjenåpningen utsettes, heter det i avtalen.

Det er varslet pressekonferanse om den danske gjenåpningsplanen klokka 12 torsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer