Kaster seg over Statoil-aksjen

Et kvarter etter at børsen åpnet klokka 10, hadde folk revet til seg Statoil-aksjer for en knapp milliard. Prisen har steget to-tre kroner fra åpningsprisen på 69 kroner. Dagbladet.no følger børsintroduksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her kan du følge kursutviklinga.

Så langt ligger det an til en jubeldag for Statoil og de som kjøpte aksjer for prisen som i går ble fastsatt til 69 kroner. Flere eksperter trodde dette var i minste laget, og disse ser ut til å få rett.

62 000 privatpersoner og andre investorer kan ha gjort en svært god investering.

Statoil verdt 151 millioner

Statoil er så langt dagens desidert mest omsatte aksje på Oslo Børs. Prisen har så langt variert mellom 70,50 og 72 kroner.

I går bestemte Statoil og departementet at Statoil-aksjen skal starte med en pris på 69 kroner når den noteres på Oslo Børs i dag klokka 10. Det betyr at Olje- og energidepartementet valgte å selge unna aksjene i nedre del av prisintervallet som på forhånd var satt til mellom 66 og 76 kroner.

Aksjekursen verdsetter Statoil til 151 milliarder kroner.

- Dette er en fornuftig pris og den markedet vil betale, sier oljeminister Olav Akselsen.

Populær aksje

Mesteparten av aksjene er kjøpt av utenlandske selskap, men 62 000 privatpersoner bestilte også Statoil-aksjer. De som kjøpte for opptil 25 000 kroner, fikk tre kroner rabatt per aksje. Hadde du vært en av disse hadde du tjent 6 kroner per aksje så langt i dag. Aldri før har så mange deltatt i et norsk aksjesalg, og mange av disse følger spent kursutviklinga på Oslo Børs fra klokka 10 og New York-børsen fra klokka 15.30.

Flere eksperter tror prisen vil stige utover formiddagen. Etterspørselen etter aksjen var fire ganger så stor som antallet som ble solgt, og Finanskanalen.no tror at norske selskaper har fått færre aksjer enn de ønsket. Disse selskapene vil i så fall være med å presse prisen opp i dag.

Statoil kan ha valgt å prise aksjene lavt for å blidgjøre kjøperne.

Staten får pengene

- Jeg tror Statoil ønsker seg en vellykket børsintroduksjon og vil unngå Telenor-situasjonen der selskapet falt de første dagene, sier en analytiker til dn.no.

I dag privatiseres 17,5 prosent av Statoil, men Stortinget vil på sikt la private eie en tredjedel av oljeselskapet. Statoil tjener 13 milliarder kroner på dagens privatisering - penger som skal nedbetale lånet de fikk av Staten for å delfinansiere kjøpet av SDØE-andeler.

Følg Statoils første børsdag

Dagbladet.no og Finanskanalen.no følger Statoil-aksjen utover dagen.

Her finner du Oslo Børs.

Har hele Statoil-styret gått deg hus forbi? Les A bluffer's guide to Statoil og imponér kollegene.

ØNSKER BØRSSUKSESS: I går kunngjorde olje- og energiminister Olav Akselsen (venstre) og Statoil-sjef Olav Fjel at utgangsprisen på Statoil-aksjen blir 69 kroner.