Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaster ut automatene

Coop-butikker følger oppfordring fra ledelsen, omsetningen stuper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Coop-butikker over hele landet har allerede begynt å kvitte seg med spilleautomater etter at styret i Coop NKL så seint som 15. juni ba samvirkelagene om å tenke gjennom sitt forhold til skyggesidene ved automatvirksomheten. Coop er an av landets største butikkkjeder med over 1000 butikker.

Siden 1. juli har det vært forbud mot å bruke sedler i de drøyt 15.000 spilleautomatene som står utplassert over hele landet. Automatbransjen regnet selv med en nedgang i omsetningen på 30 prosent da myndighetene bestemte seg for seddelforbud for å bremse de mest spilleavhengige. Etter tre uker med bare mynt i automatene har Lotteritilsynet regnet ut at omsetningen har gått ned mellom 20 og 30 prosent.

En rundspørring Aftenposten Aften gjorde tidligere i uka, tyder på enda større nedgang i Oslo-området.

Kommer etter

-Mange i vårt system er i ferd med å diskutere automatsaken. Det kan bety at enda flere butikker enn de som allerede har bestemt seg vil fjerne spilleautomater, sier næringspolitisk sjef Turid Jødahl i Coop NKL til Dagsavisen.

Styret i Coop Finnmark har allerede bestemt at kontraktene på automatene ikke skal fornyes når de løper ut. Coop Innlandet har allerede fjernet automater fra 18 av 36 butikker. I Coop Vestfold og Telemark forsvinner automatene sakte men sikkert fra butikkene, sier adm. direktør Anne Berg Behring.

Styret i NKL har bedt butikkene om å vurdere skadevirkningene av automatene. Og responsen har kommet på direkten.

I følge Dagsavisen har ikke de to andre store dagligvareaktørene ICA Norge og Norges-Gruppen noen planer om å følge Coops eksempel. De avventer den politiske prosessen og EFTA-domstolens behandling av regjeringens forslag om å gi Norsk Tipping monopol. Den dommen er først ventet neste år.

 FORBUD VIRKER:  Forbudet fra 1. juli mot å bruke sedler i spilleautomatene, har virket slik regjeringen ønsket. Spillet har gått ned 30 prosent og mange butikker kaster ut automatene etter at det ble lov bare å spille med mynt. Foto: Scanpix.
FORBUD VIRKER: Forbudet fra 1. juli mot å bruke sedler i spilleautomatene, har virket slik regjeringen ønsket. Spillet har gått ned 30 prosent og mange butikker kaster ut automatene etter at det ble lov bare å spille med mynt. Foto: Scanpix. Vis mer

27 milliarder

De siste bekreftede tallene fra 2002 viser at Coop-butikkene hadde mellom 35 og 40 millioner kroner i inntekter fra spilleautomatene. Tallet er høyere nå, tror Coop-ledelsen.

I fjor ble det spilt for 27,1 milliarder kroner på automater her i landet. Halvparten går tilbake til spillerne i gevinster. Den andre halvdelen fordeles med 20 på butikken der automatene står, 40 prosent til den veldedige organisasjonen som har konsesjon og 40 prosent til automateieren.

image: Kaster ut automatene