Kaster ut familie - legeerklæring kom for seint

Familien Softic skal etter planen kastes ut av Norge i dag. En viktig legeattest nådde ikke fram i tide. I erklæringen framkommer det at utsendelse vil være katastrofalt for familien. SISTE: Nå vurderer Utlendingsnemda saken på nytt. Familien ble tatt av flyet på Gardermoen 15 minutter før avgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag morges satt småbarnsfamilien Softic og ventet i en celle på Trandum transittmottak. Etter planen skulle de sendes ut i morgentimene i dag tilbake til Montenegro etter fem år på flukt.

Dagbladet skriver i dag at kommunelegen frykter at mor vil ta sitt eget liv hvis familien sendes ut. Flere instanser mener en utvisning vil være katastrofal for de tre barna.

- En nemdleder vurderer saken nå, sa Utlendingsnemdas leder terje Sjeggestad til Dagbladet.no klokka 09.15 i dag.

Flyet går 09.40?

- Det visste jeg ikke. Vi jobber raskt med denne saken. Ring igjen om en halvtime, sa Sjeggestad.

Et kvarter senere ble familien tatt av flyet. Den videre skjebnen til trebarnsfamilien ligger nå i nemdlederens hender.

Stort lokalt engasjement

Etter opphold i Bosnia og Sverige, kom familien til Suldal i Rogaland for 17 måneder siden. Men de fikk avslag på asylsøknaden. 20. februar i år ble anken avvist av Utlendingsnemnda.

I flere måneder har lokale myndigheter og sentrale politikere vist et voldsomt engasjement for å hindre hjemsendelsen. Men de glemte å vise engasjementet ovenfor riktig myndighet.

Stort engasjement

Suldal-ordfører Roar Obrestad (KrF) dro i mai egenhendig til Oslo for å ta saken opp med Stortingets kommunalkomité. Historien skapte engasjement, og partikollega Anita Apelthun Sæle skulle viderebringe saken til Utlendingsdirektoratet. Komitéleder Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sendte samtidig brev til kommunalministeren. I mellomtida ga ordføreren ordre til kommunens sosialetat å skrive nye brev for å dokumentere familiens vanskelige situasjon. Advokaten ble også vekket for å få fortgang i papirmølla. Store deler av bygda mobiliserte til kamp for familien. Her skulle ting skje. Men først etter at familien i går ble hentet av politiet, ble Utlendingsnemnda (UNE) kontaktet - av Magnhild Meltveit Kleppa. Hun kunne fortelle følgende til nemddirektør Terje Sjeggestad:

  • Kommunelegen slår fast at mor vil ta sitt eget liv hvis familien sendes ut.
  • Barnevernet mener utsendelse vil være katastrofalt og farlig for de tre barna.
  • Barnehagen og skolen mener utsendelse vil være katastrofalt for de tre barna.
  • Ordføreren og bygdefolket kjemper for å beholde familien i kommunen.
  • Kommunalkomiteen engasjerer seg i saken.

Oppgitt

- Jeg satte straks en nemdleder på saken. Til tross for at hun tok kontakt med advokaten for å sjekke om det var ny informasjon, kom det ikke inn legeattest før denne ble referert til meg av Dagbladet i kveld, sier Sjeggestad som er oppgitt over hvordan saken har vært håndtert i Suldal.

- Her har de hatt svært lang tid siden avslagsvedtaket, og selv på forespørsel får man ikke informasjonen før Dagbladet refererer det. Det forelå ingen slik legeuttalelse da Meltveit Kleppa kontaktet meg. Legeuttalelsen tar opp transportdyktighet. Dette er nå opp til politiet å vurdere, sier han.

Innrømmer feil

Dermed kan redningen ha kommet for seint for familien Softic.

- Jeg føler jo at det har skjedd en glipp et sted. Appelthun Sæle sa at UDI ville se på saken. Så må det ha skjedd en klikk. Jeg tror forskjellige folk har trodd at andre har gjort noe, uten at det ble gjort, innrømmer ordfører Obrestad. Nå håper han UNE vil la familien bli til de nye opplysningene har blitt behandlet.

- Vi er redd det ender i tragedie hvis de blir sendt ut, sier han.

Magnhild Meltveit Kleppa tror også kommunikasjonen har sviktet.

- Det er vanskelig å si hva som har skjedd. Dette må vi ta en runde på. Men Politiet må nå forholde seg til legeattesten, og stoppe utsendingen. Så håper jeg UNE tar saken opp til ny behandling, sier hun.

Advokat Anette Tendenes fortviler. Om få timer sendes klientene ut av landet.

- Papirene er sendt over nå. Jeg håper de blir tatt tak i av UNE før det er for seint. La familien bli, i alle fall til saken er behandlet på nytt, oppfordrer Tendenes.