Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaster ut kvinnene - bakmennene går fri

Den Vest-Afrikanske kvinnen (21) kan verken lese eller skrive. Hun ble pågrepet av politiet på strøket og kastet på glattcelle. Politiet vet ikke hvor hun kommer fra eller hvor de skal gjøre av henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den unge kvinnen sitter på lukket avdeling på Trandum asylmottak i seks uker mens politiet leter etter identiteten hennes. Selv sier hun at hun er fra Liberia, men politiet tror henne ikke. Personer som har møtt henne sier det er åpenbart at hun er redd for noe. Likevel har norske myndigheter hastverk med å få kastet henne ut. Kvinnens advokat, Anette Olsen Ingerø, reagerer sterkt på hvordan norske myndigheter har behandlet den unge kvinen.

- Trandum er åpenbart ingen anstalt for langvarig opphold. De bor tett, og de har ikke vaskemuligheter ut over håndvask. For en jente på 21 år som kun har hatt det hun går og

står i, har dette vært vanskelig. Hun har gått i de samme klærne i fem uker, sier Olsen Ingerø.

Utviser jentene

Utvisning etter utlendingsloven er ofte resultatet når politiet rutinesjekker prostituerte i Skippergata. Etter flere år med kontinuerlig fokus på miljøet er kun en hotelleier dømt for hallikvirksomhet. Kvinnene derimot blir til stadighet kastet ut av landet eller fengslet for brudd på utlendingsloven. Dette stør i sterk kontrast til justisministerens uttalelser om at det er bakmennene som skal tas. Dagbladet har snakket med flere kilder innen politiet har problemer med denne praksisen.

- Juridisk er det riktig, men likevel er det situasjoner der man spør seg selv om man gjør det rette, sier en politikilde til Dagbladet.

For kvinnen som blir kastet ut kan en retur til hjemlandet være en tragedie

- For bakmennene tar det ofte bare noen uker å erstatte en utvist kvinne med en ny. For kvinnen som blir utvist kan det være en økonomisk tragedie. Vi har snakket med flere Vest-Afrikanske kvinner som forteller at de har stor gjeld etter å ha blitt transportert illegalt til Europa. Og hvor skal de reise, hvor er de trygge, spør leder ved PRO-senteret, Liv Jessen.

- Organisert virksomhet

Dagbladet kunne i går offentliggjøre de ferskeste tallene fra PRO-senteret i Oslo. Over 100 Vest-Afrikanske kvinner er det siste året registrert som prostituerte i området rundt Skippergata. Mange har en lik historie som den 21-år gamle kvinnen. Politiet mener at virksomheten må være organisert, men de vet lite om hvem som står bak.

Etter Politiets opplysninger kom den 21 år gamle kvinnen til Oslo i slutten av august. Sammen med en nigeriansk kvinne i 30-årene tok hun inn på et leilighetshotell i Skippergata _ det såkalte horestrøket. På dette hotellet bor en rekke av de prostituerte. Som Dagbladet skrev i går er det vanlig at kvinnene tar med kunder opp på rommet.

I avhør med politiet sier kvinnen lite om hva som har skjedd med henne. Hennes advokat tror at politiets behandling av disse kvinnene kan gjøre det enda vanskeligere å få ut informasjon om miljøet.

- En har erfaring med at disse jentene er et ledd i en større virksomhet, og en antar at det er bakmennene politiet forsøker å ta, men at dette i liten grad har lyktes. Politiets eventuelle tanker rundt dette, kommer ikke fram verken i retten eller under avhør av jentene. Dette gjør at frykten for politiet er like stor som frykten for bakmennene, sier Olsen Ingerø.

Avslørt av språktest

Kvinnen som bodde på samme rom hadde gyldig tysk pass. Til tross for at det er svært uvanlig at de Vest-Afrikanske kvinner deler rom på hospitset nekter 21-åringen for at de to kjente hverandre. Tre dager etter ankomst ble hun pågrepet av utlendingspolitiet. Papirene hun hadde med seg fortlate lite. Et falsk pass, registrert på en betydelig eldre kvinne var alt hun kunne fremvise tjenestemennene. Senere har hun forklart at hun er 21 år, og kommer fra Liberia. Det tror ikke Oslo tingrett:

- Det er foretatt en språktest som viser at fremstilte åpenbart ikke kommer fra Liberia, men sannsynligvis fra Nigeria eller Ghana. Fremstilte opplyser at hun ikke har noen dokumentasjon på sin identitet, skriver tingrettsdommer Reidun Ek.

Når politiet får klarhet i hva som er kvinnens hjemland blir hun mest sannsynlig kastet ut av Norge.

Advokat Olsen Ingerø mener at politiet er hardere mot prostituerte enn de er mot andre asylsøkere der det er tvil om identiteten.

- Politiet synes å har feil fokus. De burde ikke bare fokusere på identitetsspørsmålet og at hun skal ut av landet. De burde heller fokusere på at det plutselig står flere titalls nigerianske kvinner i Oslo og selger sex. Dette er organisert, noe politiet vet. Dette burde jentene informeres om, sier hun.

4649 tegn/93 linjer lagret

OPPGITT: Advokatfullmektig Anette Olsen Ingerø har bistått flere kvinner med tilknytning til prostitusjonsmiljøet. På dette gatehjørnet i Oslo sentrum ble hennes klient pågrepet. Den Vest-Afrikanske kvinnen som bodde på et hospits for prostituerte ble varetektsfengslet og siktet å oppgi falsk identitet.
DRONNINGENS GATE I OSLO: Blant annet her er det stor omsetning av sex på kveldstid.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media