Kaster ut sine kritikere

Helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) fjerner de medlemmene av Bioteknologinemnda som skarpest har kritisert ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen oppnevnte i går nye medlemmer av Bioteknologinemnda for perioden 2004- 2008. Det var Stoltenberg-regjeringen som oppnevnte medlemmene forrige gang, i 2000. Da Høybråten ble helseminister året etter, supplerte han nemnda med tre personer som støtter KrF-lederens restriktive holdning til bioteknologi, blant annet professor i rettsmedisin Torleiv Ole Rognum og forsker ved Prio Henrik Syse.

Konservativ retning

I går benyttet helseministeren anledningen til å dra nemnda i en enda mer konservativ retning. Høybråten utnevnte den aktive KrF-politikeren Rognum til nestleder.

Det er også første gang regjeringen i statsråd bestemmer hvem som skal være nestleder. Nå blir det to menn på topp. Generalsekretær i Handikapforbundet Lars Ødegård erstatter eks-helseminister Werner Christie som leder. Grunnen til at Christie slutter, er at han flytter til Kina for å begynne i en ny jobb.

Kritikerne borte

Det er fjerningen av jusprofessor Jan Fridthjof Bernt og professor i medisinsk etikk Jan Helge Solbakk som er Høybråtens klareste politiske signal. Bernt uttalte i mars at Mehmet-saken viser at Høyre og Venstre har latt seg lokke med av KrF på et etisk prosjekt som hadde passet i en politistat. Solbakk har stemplet Høybråtens restriktive bioteksyn som kynisk dobbeltmoralsk og i sterke ordelag kritisert forbudet mot forskning på befruktede egg, innstrammingen i bruk av ultralyd og holdningen til Mehmets skjebne.

Bernt erstattes av jusprofessor Erling Johannes Husabø, en aktiv kristen som har markert seg som en sterk motstander av aktiv dødshjelp.

Solbakk byttes ut med teolog Ulla Schmidt, som oppfattes som en klar tilhenger av Høybråtens restriktive linje i bioteknologien. Den fjerde Ap-sympatisøren som kastes ut, er professor Torben Hviid Nielsen. Filosof Henrik Syse, som Høybråten ikke hadde tenkt å bytte ut, slutter av eget ønske. Han erstattes av førsteamanuensis Berge Solberg, som har markert seg som en svært uavhengig og skarp filosof i bioteknologiske spørsmål.

VELGER OG VRAKER: Dagfinn Høybråten har gjort endringer i Bioteknologinemnda - og de går i konservativ retning.