Kastes ut av Norge

BERGEN (Dagbladet): Anastasia (26) får ikke bo sammen med moren sin og blir nå kastet ut av Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Anastasia Podzovra ble igjen i Murmansk for å gjøre seg ferdig med utdannelsen da moren for ti år siden flyttet til Bergen for å gifte seg. Datteren kom etter for tre år siden, men norske myndigheter vil ikke ha henne.

Justisdepartementet mener det ikke er urimelig å sende henne hjem til Russland, og at det ellers ikke foreligger sterke menneskelige hensyn som taler for at hun bør bli i Bergen hvor hennes mor, stefar, tante og søskenbarn bor.

Anastasia tok høyskoleutdanning som barnehagelærer med språk og musikk før hun reiste til USA for å jobbe som au pair i 1992. Året etter kom hun til moren Galina P. Bjugan og stefar Olav Bjugan i Bergen.

Nekter kontakt

Hun snakker godt norsk og har jobbet et par måneder i en barnehage uten lønn. Det ble aldri gitt arbeidstillatelse, selv om skolen gjerne ville ha henne.

I avslaget om familiegjenforening viser departementet til at hun har en far i Russland og at hun er for gammel for gjenforening.

- Far har giftet seg på ny og har ny familie. Han ønsker ikke kontakt med meg. Alle mine venner bor her. Jeg har ikke noe sted å bo i Murmansk, ikke jobb og ingen familie. Bestemor døde i vår. Hun var den siste jeg hadde der, sier hun.

- Hvis vi hadde visst om denne praksisen da jeg flyttet for å gifte meg og bo med Olav Bjugan, ville vi tatt min datter med hit med en gang. Jeg har ingen andre barn og vil så gjerne ha henne hos meg, sier moren Galina P. Bjugan.

Vedtaket endelig

- Mor og jeg har ikke kostet det norske samfunnet noe. Jeg ønsker å jobbe her, og vet at det er behov for min arbeidskraft. Det er vanskelig å forstå at dette ikke skal være mulig, sier hun.

Den unge kvinnen er oppmeldt til eksamen i norsk i oktober, men har fått brev fra utlendingsavsnittet ved Bergen politidistrikt der det står at siste frist for å forlate Norge er tirsdag 7. september.

Vedtaket er endelig, men konsulent Anita Vardøy i Justisdepartementet sier på generelt grunnlag at det er mulig å sende en omgjøringsbegjæring dersom det foreligger nye opplysninger i saken. Det vil likevel ikke endre på siste frist for utreise.

<B>KASTES UT: Norge vil ikke la Anastasia bo sammen med sin mor Galiana og stefar Olav Bjugan i Bergen.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer