Kastes ut av organisasjonen

Etter at politiet tok ut narko-siktelse mot de fire representantene for Arbeid mot narkotika, kastes mennene ut av organisasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå er det opp til politiet hva som skjer med dem. Men hos oss får de ikke jobbe mer. De skal få lov til å sitte på med oss hjem fra Trondheim, men de kan ikke regne med å leve mer på organisasjonen der oppe, sier grunnlegger Jørgen Roald til Dagbladet.no.

De fire som nå er siktet er ifølge Roald alle tidligere rusmisbrukere. De seks mennene som har samlet inn penger for organisasjonen i Trondheim er i alderen 17 til 30 år, og de skal ha vært tilknyttet organisasjonen i mellom to uker og to måneder.

Grunnleggeren sier han er skuffet over at fire av hans folk er tatt for besittelse og bruk av hasj, men at han langt fra er overrasket.

- Det er snakk om tidligere rusmisbrukere, og det er alltid en sjanse for at de faller tilbake. Men når sånt blir oppdaget, ekskluderes de fra videre arbeid for foreningen. Vi må skjerme de av våre medlemmer som ønsker å leve rusfritt. De kan få muligheten til å komme tilbake, men da i en annen funksjon, sier Roald.

- Opplever du denne saken som belastende for foreningen?

- Ja, det gjør jeg jo. Derfor vil jeg forandre noen rutiner hos oss. Vi legger veldig stor vekt på faren ved hasjbruk i vårt informasjonsarbeid, derfor ser jeg selvsagt veldig alvorlig på denne saken. Nå vil vi revurdere å sette tidligere rusmisbrukere til denne typen arbeid. Jeg tror det er siste gang det forekommer at rusmisbrukere blant dem som samler inn penger og driver informasjonsarbeid hos oss.

- Vil sprekke igjen

Roald benekter at pengene som ble samlet inn i Trondheim er brukt til å finansiere hasj-bruket. Han sier at det har forekommet en gang før at medlemmer av organisasjonen er blir avslørt for bruk av narkotika. Også den gang ble vedkommende utvist.

- Og jeg er forberedt på at folk også i fremtiden vil sprekke og havne på kjøret igjen.

Organisasjonen Arbeid mot narkotika ble opprettet av Jørgen Roald i 1998. Roald har selv vært sprøytenarkoman i åtte år. Ifølge grunnleggeren har organisasjonen 145 medlemmer som oppsøker narkomane i deres hjemmemiljø, samt driver informasjonsarbeid i fengsler og på skoler.

Rundt 12 personer jobber med informasjonsarbeid og pengeinnsamling for foreningen, som har hovedsete i Fredrikstad. Innen ett år håper Roald å ha etablert et kontaktnett i alle norske byer. Når den planen er gjennomført, vil organisasjonen søke om statsstøtte. I mellomtida får de som jobber for organisasjonen vederlag for arbeidet. Disse pengene hentes ifølge Roald fra innsamslingsarbeidret og fra sponsorinntekter.